Светът ще има ново най-високо виенско колело. Това в Ain Dubai - което означава "Дубайско око" на арабски и ще бъде официално открито на 21 октомври. То ще бъде високо 250 метра, което ще го направи най-високото подобно съоръжение в света. Засега High Roller в Лас Вегас е на първо място със своите 170 метра, предава CNBC.

Новата атракция ще е в центъра на Bluewaters Island- изкуствен остров близо до Дубай Марина, открит през 2018 г.

Съоръжението разполага с 48 затворени кабини, някои от които могат да поберат до 40 пътници. Общо 1750 души могат да се возят едновременно, но капацитетът в момента е ограничен. Заради пандемията във всяка кабина могат да се возят до 10 души.

Ще има три типа кабинки: "наблюдателни", "за преживявания", които имат достъп до салон с напитки и "частни" кабини, които могат да бъдат наети за специални вечери, бизнес срещи и други.

Всяко пътуване продължава 38 минути предлага гледка от птичи поглед към крайбрежието на Дубай и града.

Откриването на Ain Dubai се смята за част от усилията на Дубай да се наложи като глобална туристическа дестинация. Фокусът върху туризма е една от основните стратегии на ОАЕ и в частност Дубай", казва Усман Халид от Университета на Обединените арабски емирства.

За разлика от други части на ОАЕ, Дубай не произвежда много петрол. По-малко от 1% от БВП на Дубай идва от петрол, според Световния икономически форум. Според Световния съвет за търговия и туризъм през 2018 г. туризмът представлява 11,5% от брутния вътрешен продукт на емирството.

През юли 2021 г. в емирството се откри и Deep Dive Dubai-най-дълбокият водолазен басейн в света. Дубай е домакин и на предстоящото изложение Expo 2020 Dubai, което ще включва изкуство, храна и различни технологии от повече от 190 страни. Събитието започва на 1 октомври и ще е 31 март.

Първото "виенско колело" открито през 1893 г. за Световната колумбийска изложба в Чикаго, според списание Smithsonian. То е високо 76 метра и е проектирано от 33-годишен американски строителен инженер Джордж Вашингтон Гейл Ферис-младши. Според информацията в списанието той цели да създаде структура, която да може да съперничи на Айфеловата кула в Париж.