След като Pokemon Go се превърна в мания, която доби застрашаващи дори живота размери, белгийци запретнаха ръкави и решиха да заменят преследването на виртуални същества с лов на книги, съобщи Reuters.

Евелин Грегоар, директор на основно училище в Белгия, се вдъхновила от успеха на играта и решила да създаде развлекателен начин за четене, чрез който играчите да се превърна в ловци на литературни творби и да се докосват по-често до страниците на книгите.

Играта се нарича „Ловци на книги” и за няколко седмици групата й във Facebook успяла да привлече десетки хиляди любители. Играта вече има повече от 40 000 последователи.

Правилата се състоят в публикуването на снимки и подсказки за местоположението на скритити из градовете книги, като целта е играчите да изследват мястото, за да открият творбата.

След като читателят прелисти и последната страница на произведението, я връща обратно, откъдето я е взел. В оставянето на книги на различни места може да участва всеки желаещ, като някои от играчите дори крият по повече от един брой.

„Докато си пререждах личната библиотека, осъзнах, че не разполагам с достатъчно пространство за всички книги, които притежавам. Идеята ми хрумна, докато играех Pokemon Go с децата си”, коментира Евелин Грегоар.

Скритите из белгийските градове томове книги са най-разнообразни – от произведения за деца до творби на Стивън Кинг. А самите произведенията са увити в прозрачно фольо, за да не се повредят от дъжд или лошо време.

Следващата стъпка за популяризирането на играта е създаване на приложение за смартфони.