Да се научиш да се освобождаваш от вещи, хора, цели е много по-трудно, отколкото да ги задържиш. В човешката природа е да виждаме себе си от гледна точка на това, което ни принадлежи, и така се вкопчваме в стари предмети и случки, провалени връзки и дори безсмислени цели.

Натрупваме негодувание, занимаваме се с минали грешки и придаваме сантиментален смисъл на безполезни неща. Това е тежко бреме, което може да попречи на способността да изследвате, създавате и преоткривате себе си.

Снимка 333783

Източник: iStock

1. Освобождаване от предмети

Защо ни е толкова трудно да се разделим с тях?

Понякога това е така, защото материалните неща имат сантиментална стойност. Тя може да бъде водена от минали преживявания или бъдещи очаквания. Предметите, които имат сантиментална стойност от миналото, включват сувенир от ваканцията ви, гривна, която сте носили на първата си среща, или чаша, дадена ви от баба ви.

Предметите, които имат сантиментална стойност за бъдещето, могат да бъдат кутия с художествени материали (с надеждата, че един ден ще започнете да се учите да рисувате), колекция от книги по архитектура (които определено ще започнете да изучавате някой ден) или гири (един ден ще спортувате). Раздялата с тях е като сбогуване с мечта.

И понякога не искаме да бъдем разточителни. Смятаме, че ще ни потрябва отново или се чувстваме виновни, че харчим пари за него. Това е заблудата на неоправданите разходи.

7 умения на високоефективните хора

7 умения на високоефективните хора

Да бъдеш успешен е умение: Какъв подходи да приложите в работата и в личния си живот, за да го постигнете

Чудесен начин да се отървете от нещата е да го правите постепенно. Започнете с лесното: джаджи, които не сте използвали от години, стари документи, които нямат голяма стойност, или най-просто неща, които дори не си спомняте какви са или за какво са предназначени да бъдат използвани. Повечето от нас имат много такива в домовете си.

Постепенно преминете към по-смислени неща, като се запитате: "Защо ми пука за този елемент?"

Често ще осъзнаете, че нуждата, лежаща в основата на сантименталната ви привързаност към определен обект, може да бъде удовлетворена по друг начин: чрез практикуване на благодарност за опита, свързан с този обект, или чрез писане на дневник за значим момент.

Не го превръщайте в болезнен процес. Ако някои неща са ви много скъпи, запазете ги за себе си. На кого му пука колко подреден е домът ви? Докато се чувствате комфортно всичко е наред, това е най-важното.

Снимка 263367

Източник: iStock

2. Освобождаване от целите

Старите цели са невидими тежести, които носим със себе си, без да забелязваме. Те може да не съответстват на настоящите стремежи, но се съхраняват в задната част на ума, влияейки върху решенията и действията.

Често се вкопчваме в стари цели от илюзорно чувство за дълг към по-млада версия на себе си. Например, трябва да се изкачите по кариерната стълбица само заради семейните очаквания. Финансовите цели, постигането на определено ниво на богатство или закупуването на имот до определена възраст също могат да окажат голям натиск върху вас.

Тежестта на остарелите цели може да се прояви дори в области, които обикновено се считат за положителни. Например, искате да пробягате маратон, въпреки че здравето ви не го позволява, или да получите висше образование, въпреки че поради житейските обстоятелства в този момент не е практично.

В много случаи конкретните цели могат да ограничат възможностите за учене. Някои от най-интересните открития, които правим случайно. Бърникането, играта, експериментирането, опитването на нови неща са все полезни дейности, които не се нуждаят от крайна цел. Те са приятни и стимулиращи ума.

Да се научиш да се освобождаваш от целите означава да оставиш място в живота заради удоволствието да ги правиш, а не защото те се вписват в някакъв грандиозен модел. Просто напишете текущите си цели и се запитайте: "Защо ме е грижа за тази цел?"

5 лоши навика, които ви пречат да постигнете успех

5 лоши навика, които ви пречат да постигнете успех

Качеството на вашия живот се определя главно от качеството на вашето обичайно поведение

Повечето цели могат да бъдат превърнати в солидни стратегии, базирани на наслаждаване на процеса, без да се затварят за крайния резултат. Ако искате да учите, можете да го направите, без да се фокусирате върху конкретен резултат. Ако искате признание, можете да го получите, като последователно доказвате себе си, вместо да бързате към финалната линия. Ако искате да се чувствате полезни, можете да го направите, като направите смислени връзки с други хора, вместо да отмятате изкуствени показатели.

Снимка 658093

Източник: iStock

3. Освободете се от контрола

Всеки е забелязал как лидерът управлява екипа си, как колегата винаги поема водеща роля в разговор или как член на семейството стриктно се придържа към традициите. По-трудно е да се забележат собствените опити за установяване на контрол върху околната среда.

Можем да планираме всеки детайл от ваканцията, без да оставяме място за спонтанност и мнението на другите. У дома можем да планираме менютата предварително и да се придържаме към строг график за почистване. Или можем да бъдем толкова отдадени на тренировките, че няма да ги пропуснем, дори когато не се чувстваме добре.

Разпознаването на тези модели в себе си не е лесно, тъй като те често произтичат от дълбоко вкоренено желание за стабилност и предсказуемост. Следователно, те изглеждат като необходими навици, а не контролиращи поведението.

Повечето родители също преминават през трудния опит да се откажат от контрола: този страшен момент, когато трябва да позволят на детето си да изследва света сами. От първата стъпка, докато отидат в университет или получат първата си работа и се изнесат от дома, става все по-трудно с течение на времето. И да се научиш да се освобождаваш от контрола е доста трудно.

За да се отървем от илюзията, трябва да се откажем от контрола, за да получим повече. На практика това означава да се даде възможност на хората (детето, колегите, самите тях) да играят по правилата. Задайте си въпроса: "Защо ме е грижа толкова много за това правило?"

Хората, които саботират успеха без да го осъзнават, често имат тези 9 навика

Хората, които саботират успеха без да го осъзнават, често имат тези 9 навика

Отлагането - вечният враг на успеха

Вместо набор от строги правила, наподобяващи психологически затвор, създайте детска площадка с ключови принципи, които са достатъчно гъвкави и креативни. Например:

"Трябва да завършите цялата си домашна работа, преди да се забавлявате" (твърдо и бързо правило) може да се превърне в: "Съсредоточете се върху изпълнението на задачите, но не забравяйте да отделите време и за забавление" (гъвкав принцип).

"Упражнявайте се всеки ден в продължение на поне един час" (твърдо правило) трябва да се промени на "Упражнявайте се три пъти седмично, като регулирате интензивността и продължителността според това как се чувствате и енергийното си ниво" (гъвкав принцип).

"Никакви сладкиши или нездравословна храна" (твърдо и бързо правило) може да се превърне в "Съсредоточете се върху яденето на балансирана диета, позволявайки си да се наслаждавате на лакомства в умерени количества" (гъвкав принцип).

Отказът от контрол ще ви позволи да се приспособите към новите условия и ще можете да успеете, дори когато нещата не вървят по план.

Снимка 360181

Източник: iStock

4. Пуснете и хората да си отидат

Нека отидем една стъпка по-нататък. Може да звучи грубо, но понякога е по-добре да се откажете от някои връзки. Вероятно някои връзки вече не работят за вас или хората са се променили по начин, по който отношенията вече не работят за вас.

Освобождаването от "минали връзки" не винаги е тъжно, това е възможност за личностно израстване. Запитайте се: "Защо се придържам към тази връзка?"

Полезно упражнение е да напишете писмо до човека, но не и да го изпратите. Благодарете за всичко, което сте научили в тази връзка. Позволете си да изпитате пълния спектър от емоции, които упражнението може да предизвика. Повечето отношения, които са важни за нас, са сложни. Приеми го.

Поддържайте мислене за прошка по време на упражнението. Разследвания показват, че прошката и желанието за добро са свързани с по-добро здраве.

Може би, след като преминете през този процес, ще осъзнаете, че връзката си струва да се запази. А ако не го направят, спокойно ги пуснете, бъдете благодарни за уроците, които сте научили за света и за себе си, и запазете хубавите спомени като спомен за връзката, която ви е помогнала да израснете.

Снимка 320646

Източник: iStock

5. Освобождаване от миналото

Склонни сме да се вкопчваме в спомени, особено болезнени. Това е така, защото мозъкът е настроен да помни болезнените преживявания като механизъм за справяне и тези спомени често имат силна емоционална връзка. Това би трябвало да ни помогне да избегнем подобни ситуации в бъдеще.

Понякога обаче този механизъм има обратен ефект, карайки ни да преживяваме отново и отново негативните емоции, свързани със спомените, което вреди на психическото ни благополучие и ни пречи да продължим напред.

Да се освободиш от миналото е трудно, защото в известен смисъл трябва да се сбогуваш с част от себе си. Опитът формира основата на това, което сме, а да се освободим от бремето на миналите спомени означава да преосмислим идентичността си.