Да бъдеш успешен е умение. Можете да развиете такова умение, ако разберете какви подходи и принципи трябва да приложите в работата си и в личния си живот.

Със сигурност сте чували за известната книга на Стивън Кови (1932-2012) "Седемте навика на високоефективните хора". Книгата е отлична, препоръчваме да се прочетете от всеки, който е заинтересуван от темата за саморазвитието.

Снимка 274205

Източник: iStock

Основните идеи на Стивън Кови са следните:

  • За да постигне успех в живота си, човек трябва да знае на какво всъщност се дължи успехът. За Стивън Кови в основата на успеха лежат вечни универсални принципи като трудолюбие, търпение, постоянство, въздържаност, смиреност, кураж, справедливост, скромност и придържане към златното правило "Не прави на другите това, което не искаш да ти направят на теб".
  • За важните неща в живота няма бързи и лесни решения. В дългосрочен план за важните неща не сработват решения "отвън-навътре", които в миг да носят успех или ефективност. Всички значими резултати, които човек постига било в личен, било в професионален план, изискват действия "отвътре-навън", т.е. личностно израстване, промяна на парадигмите и развитие на съзнанието до ново и по-високо ниво, което да позволи и постигането на по-голям успех.
  • За да е ефективен и успешен човек в която и да е област, той следва да развие навика да мисли проактивно. Това означава човек да фокусира енергията си главно върху нещата, които иска и трябва да промени и подобри (това е т.нар. "кръг на влияние"), а не да се разпилява с теми и въпроси, които имат малко значение върху неговия живот (това е т.нар. "кръг на загриженост").
  • Първите неща са първи. Това означава човек да е наясно със своите ценности и лична мисия в живота, да има дългосрочни цели, които иска да постигне, както и така да е организирал времето си, че винаги да започва деня или седмицата с важните неща, а не спешните (но често маловажни по отношение на неговия успех).
  • Непрекъснато развитие на способността да се постигат високи резултати. Който е самодоволен и спре да инвестира в развитието си, всъщност не просто стои на едно място, а започва да слиза надолу и да влошава живота си. Необходимо е постоянно обновяване и грижа за четирите измерения на човешката природа - физическото, умственото, емоционалното и духовното.
Снимка 533320

Източник: iStock

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Предлагаме ви някои конкретизирани съвети за усвояване като умения, вдъхновени от принципите на автора:

1. Винаги си правете изводи

Всяка ситуация трябва да може да се разложи на причинно-следствена връзка. От всяка ситуация можете да заключите как мога да стана по-добър.

Това е неприятна ситуация - не се ядосвате, не обвинявате никого, опитвате се да разберете ЗАЩО се е случило, КАКВО можех да направя по различен начин и можете да направите този извод от абсолютно всяка ситуация, независимо дали става дума за лошо пътуване до магазина или за неуспешно стартиране на бизнес.

2. Вижте възможностите в проблемите

Всякакви, дори и най-трудните ситуации (а понякога и те са тези на първо място!) носят със себе си уникални, досега неизследвани възможности. Трябва да се научим да не се паникьосваме, а да търсим изходи и как можете да превърнете ситуацията в своя полза.

Предлагайте решения, а не излагайте проблема. Научете се да не криете главата си, затваряйки, с надеждата да се "саморазтворите", а да поемете контрола над обстоятелствата в свои ръце. Като пример: всяка от най-тежките икономически кризи за някого се оказа огромна възможност.

3. Задайте ясно конкретизирана цел

Цел, която няма количествено измерение и конкретен срок за изпълнение, не е цел, а фантазия. Всяка мечта може да бъде "измерена": на парчета, килограми, левове, сантиметри и веднага щом си поставим такива показатели и се ограничим по отношение - веднага мечтата се превръща в цел. И там нашият подсъзнателен и съзнателен ум реагират по различен начин!

В същото време е важно да си поставите цели, които са от значение за текущото състояние на нещата, вашите ресурси, но с амбициозна основа. В идеалния случай целта трябва да бъде постижима, но по такъв начин, че да трябва да се напрягате малко.

Снимка 261024

Източник: iStock

4. Обединявай хората

Синергията е страхотно нещо. Целият професионален опит показва, че най-големите, амбициозни и мащабни проекти са правени само в сътрудничество с други хора. Когато можеш да обединиш хората с някаква идея, мотивация, проект, докато всеки носи нещо свое, допринася със собствения си труд - резултатът винаги надвишава този, който би могъл да се постигне сам.

Затова вярваме, че един високоефективен човек не може да стане в горда самота.

5. Мислете в печеливши "win-win" тактики

При всякакви преговори, във всякакви трудни ситуации ни се струва, че основният ни проблем е желанието да получим максимално възможната полза. Започва "дърпането на одеялото" и в резултат на това се изразходва огромно количество енергия и резултатът не удовлетворява никого.

Винаги се опитвайте да мислите в печеливша тактика: какво решение мога да измисля, така че всеки от участниците да получи някаква част от своята полза? И от тази позиция най-често е възможно да поемете контрола върху преговорите в свои ръце и да постигнете желания резултат.

Снимка 359506

Източник: iStock

6. Отделете време за стратегически задачи

Това е често срещан проблем: твърде голямо увличане с "оперативни" задачи, "въртележка", който се случва ден след ден, като същевременно забравяме за важни стратегически задачи. Изглежда, че тези важни стратегически задачи са твърде далеч, всичко все още ще има време ... В резултат на това годините минават и нищо не се променя радикално в живота.

Такива стратегически задачи включват например специализация, защита на дисертация, изучаване на чужд език, получаване на шофьорска книжка и т.н. Затова се опитвайте да отделяте поне малко време всеки ден, за да се занимавате с такива "дълги", но изключително важни в глобален смисъл задачи.

7. Насладете се на промените

Като цяло, по принцип, е вярно, че смисълът на живота е да се получи удоволствие от него. Освен това сме сигурни, че хората, които имат умението да се "забавляват", са много по-успешни. И това също е точно умение!