Качеството на вашия живот се определя основно от качеството на вашето обичайно поведение. Имайки предвид колко важно е това, нека обсъдим най-лошите навици в това отношение и какво да правим с тях, пише Стивън Гайс, автор на блога Pick The Brain.

7 умения на високоефективните хора

7 умения на високоефективните хора

Да бъдеш успешен е умение: Какъв подходи да приложите в работата и в личния си живот, за да го постигнете

1. Вярата, че "Аз съм такъв, какъвто съм"

Растежът е най-важният компонент на здравето. В природата здравите растения и животни растат, докато достигнат зрялост. Когато тялото е нездравословно или болно, то спира да расте. Човешкият живот е същият. Здравите хора се развиват - учат се, подобряват се и се променят с времето.

Нездравословните хора са склонни да вярват, че животът е статичен, че нищо не се променя, както и самите те. Вярата им, че не могат да се променят и да се развиват, гарантира, че това няма да се случи. Този обичаен начин на мислене блокира идеите за положителна промяна, преди дори да са се оформили.

Просто е: за да сте здрави, трябва да вярвате, че можете да израснете, да надскочите себе си.

4 прости навика, които ще ви направят по-богати през 2024-а

4 прости навика, които ще ви направят по-богати през 2024-а

Сега е времето да започнете с тази промяна

2. Постоянно плъзгане в отрицателна спирала

Животът до голяма степен се определя от спирали и инерция, както положителни, така и отрицателни. Успешните и здрави хора често са в положителна спирала. Важно е да се отбележи, че това не е просто късмет: те обикновено отблъскват отрицателните спирали и се вписват в положителните.

Негативните хора не знаят как да спрат отрицателната спирала, преди да е започнала, или да излязат от нея, след като е започнала. Повечето от тях се надяват, че ще дойде някаква мотивация и ще ги издърпа, но в това "ниско" състояние на съзнанието, мотивацията рядко се появява и те се забиват в омагьосан кръг на мързел или депресия. Става навик.

Изходът е в малките стъпки. Преди две години и аз попаднах в такава спирала. Обзе ме мързел. Излязох от това състояние, като създадох мини-навик: правя една лицева опора на ден. Оттогава изградих доста добри мускули и се чувствам страхотно. В дъното на моята спирала на мързел не можех да се накарам да тренирам дори 30 минути, но можех да направя една лицева опора. И тази малка стъпка провокира следващите стъпки. Този ден се превърна в 30-минутна рутинна тренировка и с течение на времето в положителна фитнес спирала.

10-те най-търсени умения, които работодателите искат да видят в CV-то ви сега според LinkedIn

10-те най-търсени умения, които работодателите искат да видят в CV-то ви сега според LinkedIn

Голяма част от компаниите обръщат внимание на тези умения

3. Склонност да се действа сам

Интроверти, слушайте: имате нужда от други хора! Ние сме социални същества и една от основните ни нужди е да бъдем обичани и солидарни. Негативните хора се изолират по различни причини. Това не означава, че интровертите са по-малко здрави от екстровертите - различните хора се нуждаят от различни нива на социален контакт. Но когато социалното взаимодействие е на или близо до абсолютната нула, това е нездравословно.

Когато прекарвате време с други хора, това разширява хоризонтите ви, помага ви да се свържете с други хора и ви помага да се чувствате свързани със света. Едно проучване установи връзка между социалната изолация (самотата) и смъртността поради различни причини. Случайните разговори с непознати могат да ни направят по-щастливи. Другото е, че по-дълбоките разговори ни правят по-щастливи от повърхностното бърборене - така че колкото по-задълбочено, толкова по-добре.

Какви качества трябва да има "идеалният" служител – според работодателите

Какви качества трябва да има "идеалният" служител – според работодателите

Техниката STAR за провеждане на интервю за работа

4. Страх да кажете "не".

Няма нищо негативно в думата "не". Хората, които не могат да кажат "не", обикновено наистина не могат да кажат и "да". Защото когато казвате "да" на всичко, вие унищожавате способността си да избирате. Тази тенденция може да бъде причинена от различни причини, но се основава на обичайни действия. Когато възникне познат контекст - човек ви задава въпрос, очаквайки да отговорите положително - казвате "да", сякаш няма избор. И когато падне до познато ниво, изборът наистина изчезва.

Това е особено разрушителен навик, защото ви оставя на милостта на очакванията и желанията на други хора. И няма нищо по-разочароващо от това да загубиш контрол над живота си.

8 "меки умения", които работодателите искат да видят в автобиографията ви

8 "меки умения", които работодателите искат да видят в автобиографията ви

93% от работодателите, казват, че те играят голяма роля в решението им кого искат да наемат

5. Манипулиране на другите

Това е често срещана и нездравословна практика. Понякога хората дори не забелязват как правят това с приятели, роднини и колеги. Манипулацията е заместител на искреността, и то лош заместител. Примитивен пример: искате някой да ви подаде солница. Вместо да помолите директно, казвате нещо като "хм, солта е малко далече". Целта на тази забележка е да накарате някого да ви съжалява (или да се почувства виновен, че е взел солницата), което ги мотивира да ви дадат исканото от вас.

Когато манипулацията се превърне в обичаен начин за взаимодействие с хората, това причинява много проблеми, които се свеждат до едно нещо - нездравословни взаимоотношения.

Бъдете искрени с хората. Ако имате нужда от нещо, поискайте го директно; по-просто е и дава по-правилни резултати.