След поредицата терористични атаки в Европа и Близкия Изток министерството на външните работи на Великобритания, познато още под наименованието Форин офис, включи няколко нови държави в списъка си с опасните за посещения дестинации.

Институцията поддържа интерактивна карта, в която страните по света са разделени в три категории – безопасни за пътуване, безопасни за пътуване само в някои части и опасни за пътуване.

След последните самоубийствени атентати на летище “Ататюрк” в Истанбул, които отнеха живота на 45 души и раниха над 200, съседна Турция вече влиза във втората категория. От министерството съветват туристите да не пътуват до места в близост до границата със Сирия и Ирак.

Въпреки атентатите във Франция и Белгия целият Европейски съюз (ЕС) е означен като напълно безопасен за пътуване. За разлика от него обаче различни дестинации в Близкия Изток, Русия, Украйна и по-голямата част от Африка не се препоръчват на туристите.

Като най-опасните места, до които е по-добре човек да не ходи, се посочват страни, в които има военни конфликти, като Сирия, Йемен, Ирак и Афганистан.

Другите дестинации, посочени като рискови, са Либия, Чад, Южен Судан, Централноафриканска държава, Сомалия, Нигер, Буркина Фасо, Мали, Мавритания, Тунис и Бурунди.

Северна Америка е напълно безопасна за пътувания, а в Южна се препоръчва да бъдат избягвани някои части на Колумбия, Венецуела и Еквадор.