Япония въведе нов данък налог в размер 1000 йени (около 10 долара) за всеки човек, излизащ от страната със самолет и кораб. Сумата ще се начислява върху стойността на билетите, с тази такса ще се облагат както гражданите на страната, така и чужденците, отпътуващи зад граница.

Nikkei Asian Review отбелязва, че това е първият нов данък в страната от 27 години насам.

От заплащане на налога ще бъдат освободени тези, които извършват прекачване в Япония и напускат страната в рамките на 24 часа. Както и пасажерите на кораби принудени да акостират в японски пристанища поради лошо време, деца до две години, дипломати и държавни гости. А така също и лицата, закупили съответните билети до 7 януари тази година.

Японските власти очакват новият данък да донесе в хазната около 50 млрд. йени ($460 млн.) през финансовата 20119 година.

Събраните средства ще бъдат използвани за поставянето на летищата и пристанищата на системи за разпознаване. А така също и за развитието на туристическите обекти, за увеличение количеството и качеството на съответните услуги на английски език, за повишаване достъпността на безналичните начини за плащане.

Японското правителство е пресметнало, че към 2020 година страната ще бъде посещавана от около 40 милиона туристи годишно и новият данък може да донесе значителни приходи за държавата, която засега издава безплатни визи.