През последните години и особено след влизането си в Европейския съюз (ЕС) Хърватия се превърна в любима дестинация за редица европейци, включително и за много българи. Една от задължителните дестинации, когато сте тръгнали натам, е Дубровник.

Ако сте се запътили към древния град на ръба на Адреатическо море обаче, може би трябва да имате едно наум. През последните години със своите павирани улици и каменни сгради Дубровник се превърна в любима дестинация на холивудските кинаджии.

От Disney знаят как се прави - „Междузвездни войни” донесоха рекордни приходи

От Disney знаят как се прави - „Междузвездни войни” донесоха рекордни приходи

Световната премиера би очакванията за продажба на билети

Някои от хитовите продукции на известните филмови къщи, като последната серия от сагата „Междузвездни войни” на Walt Disney и сериала на HBO „Игра на тронове”, бяха снимани там. Докато текат снимките обаче туристите често са възпрепятствани за седмица или две от това да посетят някои от емблематичните места за града.

И тук се появява парадоксът, че именно филмите докарват още посетители на Дубровник, които искат да видят къде точно е била заснета някоя любима тяхна сцена. Това е и причината престоят на туристите там да нараства постепенно всяка година от 2010 г. насам.

Как „Междузвездни войни” превърнаха малък остров в туристическа дестинация

Как „Междузвездни войни” превърнаха малък остров в туристическа дестинация

И какво спечелиха местните хора

Посетителите обаче срещат друг проблем – местата за настаняване. Дубровник няма много капацитет за разширяване, тъй като от едната страна на населеното място има хълмове, а от другата е морето.

Има хотели, а и голяма част от местните хора дават апартаменти и легла под наем. Въпреки това броят на туристите и на техните нощувки растат с много по-бърз темп от този на местата за настаняване, показва графиката на Bloomberg:

Снимка 225047

Източник: Bloomberg.com