Да се откажеш от военен арсенал, толкова голям, че да е достатъчен за цяла държава и то заради любимата си напитка? Макар и е да трудно за вярване Русия прави точно това в един момент от историята.

През 1959 г. тогавашният президент САЩ Дуайт Айзенхауер иска да покаже американска култура на гражданите на Съветския съюз и да видят ползите от капитализма. За да представи идеологиите си, американското правителство организира "Американското национално изложение" в Москва и праща тогавашния вицепрезидент Ричард Никсън да присъства на откриването, разказва Business Insider.

Никсън и Никита Хрушчов обаче влизат в спор по темата за капитализма и комунизма. Разговорът им се разгорещява до такава степен, че вицепрезидентът на Pepsi решава да се намеси и предлага на съветския лидер чаша от сладката напитка.

Години по-късно Съветският съюз иска да сключи сделка, с която да си осигури постоянен внос на продуктите на Pepsi в страната. На преден план излиза въпросът как ще плащат за напитката. Тогава идва решението - да се плаща в универсалната валута - водка!

В края на 80-те споразумението на Русия за внос на продуктите на Pepsi е на път да изтече, но този път водката няма да е достатъчна за покриване на разходите.

И така, руснаците предприемат ход, който всяка държава би направила в отчаяни времена - да разменят подводници и лодки за големи количества от напитката на Pepsi . Споразумението включва 17 подводници, крайцер, фрегата и др.

Сделката е на стойност от три милиарда долара. Историческата размяна за кратко превръща Pepsi в шестата най-мощна армия в света, преди да продаде флота на шведска компания за скрап.