Тези живописни земи никога няма да влязат в световните дестинации за пътуване. Снимки на тези места трудно се намират в интернет, а за неразрешени посещения има голяма глоба и конфискация на снимачната техника, ако не и още по-големи наказания.

На територията на Русия има много градове, до които е почти невъзможно да се стигне обикновен турист. Те могат да бъдат оградени с бодлива тел и огради, на всеки вход има военни контролно-пропускателни пунктове, които проверяват наличието на паспорти и пропуски.

Официално в Русия има 38 затворени града.. Със сигурност има и други, които не са отбелязани на картата. Но скоро няма да узнаем нещо за тях.

За 7-те най-големи затворени руски града, пише канала "Мир науки: интересное вокруг" на dzen.ru.

Железногорск и оръжеен плутоний

Град Железногорск е на територията на Красноярския край. Основан е през 1950 г. и почти веднага е затворен за свободни посещения. Местните го наричат Красноярск-26.

Тук се намира уникалният Минно-химически комбайн, който дълго време се занимаваше с производството на оръжеен плутоний. Има и завод, в който се произвеждат сателити.

По-голямата част от Железногорск е построена в същия стил като историческата част на Санкт Петербург: колони, голям брой скулптури, украсяващи паркове и покриви.

Снимка 631616

Източник: Wikipedia

Зеленогорск и производство на уран

Това е друг град, който е заключен за външни лица поради факта, че тук се произвеждат радиоактивни елементи - този път това е нискообогатен уран. Зеленогорск също се намира в Красноярската територия: през 2020 г. тук са живеели 60 хиляди души.

Особеността на това селище е, че то не е въплъщение на съветската архитектура, за разлика от неговите "братя по съдба" има широки булеварди, построени от тухлени високи сгради, много зеленина и цветя. Може би само паметникът на Владимир Илич Ленин напомня за миналото.

Знаменск е голям руски полигон

Тази тестова площадка е създадена в Астраханска област специално за тестване на прототипи на балистични ракети, чието производство в средата на 40-те години започват активно да се развива в СССР.

Днес не е толкова трудно да се стигне до неговата територия: местните власти одобряват повечето от заявленията за посещение на Знаменск и околностите му като част от маршрута на туристически групи. Въпреки че свободният достъп на отделни лица все още е забранен.

Хем го има, хем го няма: 5 затворени и труднодостъпни града в света

Хем го има, хем го няма: 5 затворени и труднодостъпни града в света

И досега на Земята има места, където обикновен турист не може да стигне и само местните знаят как изглежда града зад високите огради

Лесной е център за обезвреждане и производство на ядрени оръжия

Град Лесной се намира в района на Свердловск. На територията му има секретен завод, между стените на който се сглобяват, разглобяват и обезвреждат ядрени бойни глави, както и се произвеждат радиоактивни елементи.

Изграждането на Лесной е извършено от затворници от лагери на системата ГУЛАГ, разположени в района. Архитектурата е съветска класика: солидни сгради тип "Сталинки", площади и паркове, типични за онова време.

Озерск и опасни радиоактивни изотопи

Озерск (Челябинска област) е важен обект от историческа гледна точка: той се счита за предшественик на ядрената индустрия в СССР. И днес е много трудно да се влезе на нейна територия: дори на роднини на служители може да бъде отказан пропуск.

Снимка 631614

Източник: Wikipedia

Североморск е най-голямата военноморска база на Русия

Североморск се намира в района на Мурманск, на брега на Колския залив. Градът е затворен сравнително неотдавна - през 1996 година. Въпреки че военноморската база се появи тук още през 30-те години на миналия век.

Североморск е голямо селище с население от около 55 хиляди души. На територията му можете да намерите много запомнящи се места, паметници и предмети, свързани с историята на военния флот на СССР и Русия.

Ядрен център Снежинск

Това населено място, разположено в Челябинска област, е затворено за свободни посещения поради факта, че на негова територия се намира Руският федерален ядрен център. Тук цяла плеяда учени се занимава с разработването на ядрени оръжия.

Снежинск е уютен град, от който лъха духът на Съветският съюз. Тук можете да намерите необичайни структури, вентилационни тръби, стърчащи от земята. Говори се, че има тайна система от пътища и комуникации под земята.