Уелнес може да се разглежда като състояние на този момент, в който се чувстваме, функциониране и изглеждаме в оптимално състояние. Работещите хора прекарват над една трета от времето си в работна обстановка и ако условията го посоляват те могат да са максимално продуктивни. Чрез корпоративния уелнес се инвестира точно в тази обстановка. Това заяви Димитър Михайлов, основател на платформата BB-Team​, на гости в студиото на предаването Money.bg​ по телевизия Bulgaria ON AIR.

Как можем да се чувстваме добре в рамките на ежедневната работа?

Според Михайлов има няколко основни фактора.

"Физически уелнес означава да се движим регулярно, да имаме оптимални хранителни навици и средства, с които да борим стреса, да се възстановяваме, да подобрим съня си, начина по който може да релаксираме. Колкото по-здрави и продуктивни се чувстваме, толкова по-ефективни и щастливи можем да бъдем от това, което вършим", казва той.

Според експерта, за да е максимално успешен човек, трябва сам да намери това, което е максимално ефективно за него, което му доставя удоволствие и резултати т.е. да намери максимално продуктивната си среда.

"Важно е да се знае, че уелнес е процес и цялостна стратегия. Всяка компания, в която това е въведено като основа на корпоративната услуга и е лесно за всеки един да започне, то това е успешна програма. Картата за спорт например или масажният стол в офиса за част от програмата, но ако няма навици на служителите, парите ще са просто похарчени от компанията, без да има реална полза от тях", смята той.

Според експерта, когато хората работят от хоум офис, трябва да се намерят стъпките, с които ще се възстанови процеса по грижата за себе си. "В карайна сметка живеем, за да сме сме здрави и да се радваме на живота и работим, за да си осигуряваме въпросното благосъстояние. Когато жертваме здравето си в името на работата, това не е дългосрочна инвестиция и няма дългосрочен резултат за нея.

Как изглежда "прегарянето" на работното място и как можем да се предпазим?

Как изглежда "прегарянето" на работното място и как можем да се предпазим?

Отговори в предаването Money.bg дава Велина Гетова, психолог с дългогодишен опит в IT сферата

Колко би излязла инвестицията в здравето ни?

По думите на Михайлов това не излиза скъпо.

"Ако сме на прага на оцеляването, по-всяка вероятност няма да се справим да поддържаме такъв статут, но в никакъв случай не е скъпо да направим няколко крачки повече през деня или тренировка със собствено тегло вкъщи. Не е скъпо да изберем кои храни да купуваме така, че да намалим преработените в менюто ни. Това не е особено скъпо, не е някаква крайност и е напълно достъпно за всеки", заяви той.

Според него основен минус, който се среща при хората, които по една или друга причина не започват да го правят, е защото смятат, че трябва да полага големи усилия, придържане към режим и липса на свобода. Но това не е така.

"Необходимо е да се придържаме едва 30%-40% към физическата си активност, която сме си изградили и към другите си навици, за да имаме резултати в рамките на година", смята той.

Ако работодателят не предоставя подобни възможност е достатъчно да се потърсят съвети за хранене или тренировки онлайн, по думите на специалиста.

"Има много различни източници. Можете да се допитате и до професионален консултант и да се намери съдействие в тази връзка. Въпросът е мотивацията за първата крачка. Важно е също да се знае, че това не е влизане в режим и казармен ред".

Рискове от свръх здравословен начин на живот?

Според Михайлов ако се живее твърде здравословно и крайно има риск да се развият алергии и автоимунни заболявания по-лесно.