Промени в поведението, навиците, отлагане на задачи, промяна във външния вид, липса на енергия, апатия, нарушен сън може да са симптоми на прегаряне на работното място.Това заяви Велина Гетова, психолог с дългогодишен опит в IT сферата в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

"В началото на извънредното положение имаше ентусиазъм, но сега няколко месеца по-късно, особено в IT сектора, се забелязва едно сливане на работния ден с почивката и почти няма граници. Вероятно е да започнем да работим до късно, да свършваме нещо през нощта или това да е първото нещо, което правим сутрин. Границите се размиват и е нужна самодисциплина и да наложим граници", казва Гетова.

По думите друг признак е апатията по време на работните срещи. Ако някой преди това е бил по-активен, а сега се затваря, може да е сигнал.

Какво да направим за да си помогнем?

Първата стъпка по думите на експерта е самоосъзнаването. "Трябва да си зададем въпроса как се чувстваме, дали си почиваме достатъчно. Ако усетим, че имаме част от симптомите, първото, което бихме могли да направим е да разберем от какво имаме нужда - повече почивка или да променим навиците си, да сложим границите", казва тя.

Експертът съветва да се обърнем към мениджърите и ръководителите в компанията, в която работим, за да разберем какви да очакванията в работата.

"Трябва да сме наясно дали сме на прав път, да получим обратна връзка, да видим дали се справяме добре и след това да разберем имаме ли нужда от граници, почивка или да приоритизираме задачите за работа вкъщи.

Колко опасно е прегарянето?

Според експерта когато прегарянето стигне до крайност човек не е в състояние да работи, да върши ежедневните ангажименти и дори се налага принудителен отпуск от месеци наред. "Можем да си представим какви загуби са това за семейния бюджет, но и за фирмите", казва тя.

Има ли по-застрашени професии и кои са?

По думите на експерта професиите може да се категоризират според естеството на работа и с какво се занимава човек. "Професии, които са свързани с абстрактна работа, разрешаване на проблеми, вземане на решения, управление на хора, на проекти - в тях са забелязват случи на прегаряне. Увеличен стрес, липса на почивка и бавни резултати са факторите, които могат да доведат до състояние.", казва Гетова.

По думите й трябва да има редовна комуникация с мениджърите и служителите - какво е реалистично да се свърши за седмица или месец.

"Трябва да се изясняват очакванията, може да се организират седмични ритуали за отбелязване на успехите, кой какво е свършил и какво е минало добре, да се отчете колективно прогресът", казва Гетова.

Според експертът има добри практики, в които някои компании дават допълнително 2-3 отпуск, които да се вземат, без да се дава обяснения за какво се ползват.

"Добре да помислим дали уменията, които имаме могат да се пренесат в друга сфера и ако ни липсва квалификация да се възползваме от курсове, които в момента някои университети предлагат дори безплатно", казва тя.

Как да поискаме по-висока заплата?

По думите на Гетова това свързано с комуникативните ни умения, с оценката за нас. "Хубаво е човек да си даде сметка за неговите квалификации и опит, да направи проверка на реалността на пазара, колко струва той като кадър и къде е спрямо това. След това трябва да се построи конкретен аргумент, с който да се представим пред ръководителя си. Често имаме усещане, че взимаме по-малко от колегите си, но първо трябва да проверим реалността. Ако искаме да минем на по-горна позиция, е добре да демонстрираме уменията за нея и да взимаме такива задачи, за да трупаме опит, за да покажем, че сме способни да поемем подобна отговорност.