Криптовалутите бяха създадени в сърцето на предишната икономическа криза. Биткойн заработи през януари 2009 г. Той съдържа идеологията, че парите не трябва да са държавно управлявани. Сега криптовалутите преминават през първата си криза. Това заяви Благовест Белев в предаването money.bg по Bulgaria On Air. "Вероятно е да има нов възход след тази криза, тъй като тя задълбава проблемите на паричната система, които ще проличат още повече, в сравнение с миналата", заяви той.

Какви са проблемите?

По думите на Белев само изглежда, че създаването на нови парични единици може да реши проблемите, но всъщност в дългосрочен план разрушава функцията на парите, която е от особено значение в едно общество.

"Основното предимство на криптовалутите е, че можем да постигнем дигитална валута, която е силно ограничена, контролът е разпределен върху различни участници в света и не е централизиран в ръцете на едно правителство. Това прави тази криптовалута удобна за употреба международно", каза той. Все още не сме на етап в който да се ползват безпроблемно от всички, защото технологията трябва да се развие, но е въпрос на време, според него.

Проблем ли е постоянната промяна в стойността на криптовалутите?

Според експерта стойността на всички криптовалути е около 200 милиарда долара и няма как да очакваме стабилна цена. "Цялата парична маса е около 80 трилиона, т.е., има колосални разлики в размерите. При нещо толкова малко във финансовия свят, като криптовалутите, може да видим много волатилност в цената, но това постепенно ще се оправя след като общата им стойност набъбне до трилиони", каза Белев.

Какво би увеличило стойността на биткойн и криптовалутите като цяло?

Както при стоките, нормално е търсенето и предлагането да определят това, казва експерта. "В случая предлагането е ограничено. Миналата седмица имаше намаляване на производството на нови биткойни. Това беше заложено и се очакваше. В момента новото издаване на биткойни е със степен 1,8% (от вече съществуващите) на година, което е доста малко", заяви той.

От тук нататък търсенето ще е определящо за цената, смята още Белев. "Търсенето би се засилвало във всеки момент, в който инвеститорите усетят, че централните банки в света са прекалили със създаването на нови валутни единици и когато стандартната финансова система има проблем - като банкови фалити, висока инфлация, капиталови контроли и т.н.", каза експертът.

Криптовалутите в ежедневието

Все още сме на ранен етап от това, смята експертът. "Можем да ги сравним с интернетът през 90-е, който не беше ежедневие, за разлика от сега, когато е необходимост и нещо без, което не можем", каза той. Технологията ще стане бърза, удобна и безопасна, но трябва да минат години преди това да се случи и да се използва от всички ежедневно.