Що се отнася до броя на местните милионери, градовете в САЩ и Китай доминират в Топ 10 на най-богатите градове в света, докато само един европейски град, а именно Лондон, попада в списъка за 2023 г.

Ню Йорк

Ню Йорк

Източник: Wikipedia

Ню Йорк

Голямата ябълка е дом на 340 000 милионери и 58 милиардери. Това е финансовият център на САЩ и най-богатият град в света по няколко показателя. Освен това е дом на двете най-големи фондови борси в света по пазарна капитализация (NYSE и Nasdaq). Градът се състои от петте района на Бронкс, Бруклин, Манхатън, Куинс и Стейтън Айлънд и включва някои от най-ексклузивните жилищни улици в света, включително 5-то авеню в Манхатън, където цените на първокласните апартаменти могат да надхвърлят 27 000 долара на квадратен метър.

Токио

Токио

Източник: GettyImages

Токио

В Токио живеят 290 300 милионери и 14 милиардери. Градът е дом на сравнително малък брой милиардери в сравнение с другите градове в списъка на  Henley Global. Tова показва, че богатството е сравнително равномерно разпределено в Токио, като средната класа и милионерите от по-ниско ниво контролират по-голямата част от столицата на града. Основните компании, базирани в Токио, включват Hitachi, Honda, Mitsubishi, Softbank и Sony.

Районът на залива

Сан Франциско

Източник: news.bg

Сан Франциско

Районът на залива, който включва град Сан Франциско и Силиконовата долина, е дом на 285 000 милионери и голям брой милиардери - 63. Повечето от най-големите технологични компании в света са базирани в района на залива включително Adobe, Apple, Cisco, Facebook (Meta), Google (Alphabet), HP, Intel, LinkedIn, Lyft, Netflix, OpenAI, PayPal, Twitter, Uber, Yahoo и Zoom.

Лондон

Лондон

Източник: EPA/БГНЕС

Лондон

През 2000 г. Лондон беше най-добрият град в света за милионери, но през последните 20 години се спусна надолу в списъка. Независимо от това, Лондон все още съдържа някои от най-ексклузивните жилищни предградия в света, включително Белгравия, Челси, Хампстед, Найтсбридж, Мейфеър, Риджънтс Парк и Сейнт Джонс Ууд. Лондон има 258 000 местни милионери и 36 милиардери.

Сингапур

Сингапур

Източник: iStock

Сингапур

Сингапур е считан за най-благоприятния за бизнес град в света и е една от най-добрите дестинации за мигриращи милионери - приблизително 2800 богати хора са се преместили там през 2022 г. според последното табло за миграция на богатството на Henley. В момента Сингапур е дом на 240 100 милионери и 27 милиардери.

Лос Анжелис

Лос Анжелис

Източник: Wikipedia

Лос Анжелис

Лос Анджелис е дом на 205 400 милионери и 42 милиардери. Данните за тази област включват богатство, съхранявано в Лос Анджелис, както и в близките Бевърли Хилс и Малибу. Основните индустрии включват развлечения, медии, недвижими имоти, търговия на дребно, технологии и транспорт.

Хонг Конг

Хонг Конг

Източник: iStock

Хонг Конг

Хонконг е дом на 129 500 милионери и 32 милиардери. Въпреки слабия растеж през последното десетилетие, градът-държава продължава да бъде един от най-големите финансови центрове в света, като много от най-богатите бизнесмени в Азия все още се намират там. Фондовият пазар в Хонконг остава една от най-важните фондови борси в света.

Пекин

Пекин

Източник: iStock

Пекин

В Пекин живеят 128 200 милионери и 43 милиардери. Официалната столица на Китай, Пекин, е базата на много от най-големите компании в света. Неговото милиардерско население е особено високо - само Ню Йорк и района на залива се класират по-високо въз основа на този показател.

Шанхай

Шанхай

Източник: Wikipedia

Шанхай

Определян като финансовата столица на Китай, Шанхай е дом на 127 200 милионери и 40 милиардери. Шанхайската фондова борса е третият по големина фондов пазар в света по пазарна капитализация (след NYSE и Nasdaq).

Сидни

Сидни

Източник: EPA/БГНЕС

Сидни

Със 126 900 местни милионери и 15 милиардери, Сидни е дом на някои от най-ексклузивните жилищни предградия в света, включително Bellevue Hill, Darling Point, Mosman, Point Piper и Vaucluse. Градът отбеляза особено силен растеж на богатството през последните 20 години и бързо се превърна в един от най-богатите градове в Азиатско-тихоокеанския регион. Очакваме този растеж да продължи, като се очаква Сидни да влезе в топ 5 на най-богатите градове в света до 2040 г.

Милионер дава 4 нестандарни правила за парите, които са го направили богат

Милионер дава 4 нестандарни правила за парите, които са го направили богат

Сега имам приходи от 18-те компании, които основах, и 12 000-те апартамента, които притежавам, казва Грант Кардон