Много хора знаят как да печелят пари, но това е само малка част от уравнението. Важно е също да знаем как да управляваме парите си - кога трябва и не трябва да харчим за защо.

Милионер, на който му е отнело 20 години, изминали в опити и грешки, преди да спечели първия си милион, споделя, че е нужна голяма дисциплина много инвестиции, генериращи доход.

"Сега имам приходи от 18-те компании, които основах, и 12 000 апартамента, които притежавам, които ми носят пасивен доход", казва Грант Кардон пред CNBC.

Той е известен автор на бестселъра на "Правилото 10X", главен изпълнителен директор на Cardone Capital, и основател на The 10X Movement и The 10X Growth Conference. Той притежава и управлява седем частни компании и портфолио от проекти на стойност 3,6 милиарда долара.

Ето четирите непопулярни правила, които следва той в по-ранна възраст и които му помагат да забогатее:

  1. Не правете големи покупки, освен ако не нямате спестени повече пари

"Веднага щом някои от приятелите ми започнаха да печелят повече пари, те се награждаваха с луксозни коли, лодки и пътувания до Париж. Аз обаче си имах правило: за да си купя скъп часовник или дори къща, трябваше да спестя два пъти над цената му. Това ми помогна да не се втурвам към преразход за нещо, като същевременно ми даде време да обмисля дали наистина имам нужда от това", казва Кардон.

Вместо да харча пари за големи неща, които имаха съмнителен ефект върху цялостното ми качество на живот, се съсредоточих върху влагането на приходите си в подобряване на бизнеса ми.

2. Не купувайте нищо, което можете да вземете на лизинг.

"Докато мечтаех и работех за това да бъда милионер, единствените скъпи неща, които купувах, бяха тези, които биха могли да увеличат паричния ми поток, като например търговски имоти, които можех да отдавам под наем".

Той съветва да не купуваме неща, които можем да вземем под наем или на лизинг.

"През 2012 г. например продадох дома си и живях в къщи под наем почти 10 години. Това ми спести повече пари, за да инвестирам недвижими имоти. След като спестих сериозна сума, купих къща", споделя милионерът.

3. Не харчете, за да впечатлите другите.

"Моята цел винаги е била да създам наследство за поколенията за моето семейство. Това беше по-важно за мен, отколкото да купувам неща, които не ми трябват, за да покажа какво имам на някой друг. Безсмислено е. Вместо това инвестирах тези пари".

"Въпреки че сега имам пари да купувам скъпи неща, все още се смятам за доста пестелив. Не ми е нужно да се показва и се опитвам да живея под възможностите си", казва той.

4. Харчете само пасивния си доход.

"Ако печелех 100 000 долара годишно от работата си и 20 000 долара годишно пасивен доход, бих се опитал да похарча 20 000 долара само за неща извън основните ми разходи за живот", коментира Кардон.

Тези правила изискват голяма доза дисциплина и може да не са за всеки. "От време на време се чудех защо работя толкова много и не успявам да се насладя на плодовете на труда си. Но спазвах тези правила в продължение на две десетилетия и благодарение на тях успешно преодолях няколко големи рецесии и глобална пандемия", споделя той.