Повечето от най-богатите семейства света загубиха голяма част от богатството си, заради сътресения, които донесе пандемията и след това. Едно азиатско семейство обаче е спечелило 7,8 милиарда от януари 2022-а година досега. Това е най-голямата печалба, регистрирана досега за семеен бизнес в Азия. Богатството на семейство Ювидя е над 27 милиарда долара. По-голямата част от това се дължи на дела им в Red Bull, пише Bloomberg.

Енергийната напитка е измислена в средата на 70-те години от Чалео Ювидя. Той се е занимавал с продажба на лекарства в Тайланд и решава да се разшири в потребителските стоки. Нареча го Krating Daeng, или "червен бик".

По време на пътуване до Азия австрийският търговец Дитрих Матешиц открива, че напитката му помага да се облекчи усещането за часовата разлика. Така двамата основат Red Bull през 1984 г. и го превръщат в световноизвестната марка, която сега притежава футболни и автомобилни състезателни отбори, както и спонсорство в екстремни спортове като планинско колоездене и катерене.

"Red Bull са сред най-успешните търговци на потребителски стоки", коментира Хауърд Телфорд, който е мениджър в консултантската компания Euromonitor International.

Семейство Ювидя контролират 51% от Red Bull, докато останалите 49% принадлежат на сина на Матешиц, който стана най-богатият младеж по поколението милениум в Европа след смъртта на Дитрих миналата година.

Компанията, която е базирана в Австрия, се управлява предимно от миноритарен акционер. Тайландското семейство притежава и TCP Group, гигантът, който произвежда енергийната напитка в Тайланд и други азиатски пазари.

 Марк Матешиц - наследникът на империята Red Bull или най-богатият милениал в Европа

Марк Матешиц - наследникът на империята Red Bull или най-богатият милениал в Европа

30-годишният австриец наследи 49% дял в гиганта за енергийни напитки

Към богатството на семейството има все по-голямо внимание, където те и два други фамилии - собствениците на Charoen Pokphand Group и и тези на Central Group притежават богатство на стойност от 69 милиарда долара, което се равнява на 14% от брутния вътрешен продукт за 2021 г.

Остават въпросите кой ще поеме бизнеса в семейство Ювидя. В момента TCP Group се ръководи от 53-годишния Саравут, син на Чалео и втората му съпруга. Всички директори в бизнеса са част от семейството. Въпреки че кланът притежава всички акции, никой от третото поколение наследници на богатството не участва в управлението на бизнеса.

От австрийска страна, синът на Дитрих Матешиц, Марк, се оттегли от управлението на звеното за органични продукти на Red Bull, когато баща му почина, като се отстрани от ежедневните операции на бизнеса. Той избра нов управителен комитет, който да ръководи компанията.