В Азия ще има най-бързо увеличаване на броя на милиардерите през следващите четири години, въпреки икономическата несигурност в региона, предизвикана от търговския конфликт между САЩ и Китай, пише Bloomberg.

Броят на азиатските милиардери ще нарасне с 27% до 1003 души в периода 2018 - 2023 година. Това означава, че в Азия ще живее една трета от най-заможното население на Земята, което според изчисленията на Knight Frank LLP включва общо 2696 милиардери.

В Европа и Северна Америка броят на милиардерите нараства значително по-бавно съответно с 18% и 17%. Азиатските страни са първи по ръст на броя на супербогаташите.

Колко са милиардерите по света?

Колко са милиардерите по света?

Пекин остава световната столица на милиардерите

Азия ще бъде лидер и при ръста на хората с нетни активи над 30 милиона долара. Индия е лидер с ръст от 39% на населението в тази категория, Филипините я следват с 38%, а Китай е трета с 32%. След тях се подреждат Индонезия, Виетнам и Малайзия.

Докладът на Knight Frank LLP показва още, че богаташите стават по-предпазливи. Нараства броят на заможните азиатци, които предпочитат да запазят по-голямата част от богатството си под формата на пари в брой вместо под формата на други активи, изложени повече на рисковете, идващи от пазарните цикли, като злато и облигации.

Основна част от портфолиото на най-заможните хора в Азия остават имотите - около 23% от общо активите им.

По думите на Николас Холт, който е ръководил изследванията на Knight Frank LLP в Тихоокеанския регион, все повече супербогаташи избират по-сигурни активи за сметка на акциите. 

Европеец изпревари по богатство легендарния инвеститор Уорън Бъфет

Европеец изпревари по богатство легендарния инвеститор Уорън Бъфет

А светът вече има нов най-млад милиардер, успял сам да натрупа състоянието си