Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е изтървала $5 млрд. заради продажбата на акциите на "големите четири" американски авиокомпании миналия април, пише Business Insider.

Компанията на Оракула от Омаха притежаваше между 8% и 11% от American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines и United Airlines. Berkshire е похарчила между $7 млрд. и $8 млрд. за купуване на акции от тези компании. Делът струваше над $10 млрд. в края на 2019 г.

През миналата пролет обаче акциите на авиокомпаниите потънаха заради пандемията, а Бъфет и екипът ги продадоха през април срещу около $4,5 млрд.

Така загубата за Berkshire е между $2,5 млрд. и $3,5 млрд. От април насам акциите се възстановяват и позициите на Бъфет днес щяха да струват $9,4 млрд. — два пъти повече спрямо продажната цена.

Милиардерът често е казвал, че обича да държи акции "завинаги" и винаги е съветвал инвеститорите да бъдат "алчни, когато другите ги е страх". Ако беше последвал собствения си съвет, Berkshire щеше да избегне огромна загуба.

Трябва да посочим все пак, че Бъфет инвестира в авиокомпаниите през 2016 г., когато се очакваше броят на пътниците ще расте през следващите години. Когато ги продаде през април, не бе ясно колко дълго ще отнеме възстановяването на пътникопотока. "Светът се промени за авиокомпаниите", каза Бъфет наскоро.

 4-те навика, които отличават успешните хора от останалите според Уорън Бъфет

4-те навика, които отличават успешните хора от останалите според Уорън Бъфет

Най-добрата инвестиция, която можем да направим е в себе си, казва той