Докато САЩ е държавата, в която живеят най-много супербогаташи в света, то Азия наваксва бързо в това отношение. И така за последното десетилетие шест от топ 10 на държавите с най-бързо забогатяващо население са именно от този континент.

Китай продължава да увеличава броя на заможното си население, като там живее близо 10% от населението с над 5 милиона долара в сметката си, но други две азиатски страни са абсолютни лидери по ръст на хората с нетно богатство над тази сума за последното десетилетие.

В Бангладеш и Виетнам хората в тази категория са се увеличили със съответно 14,3% и 13,9% за периода между 2010 и 2019 година, сочи актуалното проучване на Wealth X - A Decade of Wealth. Едва след тях идва Китай с 13,5% увеличение на броя на хората с нетно богатство над 5 милиона долара. В топ 10 по този показател влизат още съответно Кения, Филипините, Тайланд, Нова Зеландия, САЩ, Пакистан и Ирландия, показват данните.

"Виетнам и Бангладеш оглавяват класацията със стабилен икономически растеж за двете страни, подкрепен от големия брой на младото население и нарастващата работна сила, както и задълбочаващата се интеграция на регионалните вериги за доставки", посочват от Wealth X. Експертите допълват, че значителното увеличение в процентно изражение при тях идва и от това, че те тръгват от относително ниска база с доста малък дял на богатото население назад през 2010 година.

Що се отнася до отделни градове, Ню Йорк е мястото, където има най-голям ръст на хората с над 5 милиона долара. За последното десетилетие те са се увеличили до над 120 600 души. Иначе казано заможното население на американския мегаполис днес е с над 40 000 души повече от това във втория град в класацията - Токио. На трето място след него е Хонконг, следван от Лос Анджелис, Лондон, Париж и Чикаго.

"През последното десетилетие станахме свидетели на бърза експанзия на богатството и на богатото население в световен мащаб с увеличение от повече от 50% в сравнение с 2010 година. Това идва заедно със съществуващата възходяща тенденция, според която между 2005 и 2019 година броят на милионерите в света (тези с нетно богатство над 1 милион долара) се е удвоил до 25 милиона души", се казва в доклада.

Въпреки че броят на милиардерите е почти незабележим на фона на цялото възрастно население на Земята, то те управляват близо една трета от световното богатство. Така към 2019 година те притежават активи за над 104 трилиона долара при такива за 50 трилиона долара към 2005 година.