Създателят на гиганта за онлайн търговия Amazon Джеф Безос през последните месеци смело стои на мястото на най-богатия човек в света.

Още в края на 2017 година той успя да мине Бил Гейтс по богатство, а през януари от последните данни на Bloomberg Billionaires Index стана ясно, че той вече притежава 120 милиарда долара - повече, отколкото основателят на Microsoft някога е имал.

Нещо повече само от началото на 2018 година той е спечелил впечатляващата сума от 29,6 милиарда долара на годишна база или повече, отколкото е произвела икономиката на Латвия за цялата 2017 година. Брутният вътрешен продукт (БВП) на балтийската страна за този период се изчислява на не повече от 27,8 милиарда долара.

Джеф Безос вече притежава $120 милиарда. Какво може да си купи с тях?

Джеф Безос вече притежава $120 милиарда. Какво може да си купи с тях?

Само за година той е забогатял с толкова, колкото е произвела българската икономика

На второ място по ръст на богатството, но далеч след Безос, е китаецът Пони Ма, който е шеф на технологичния лидер Tencent. Той е направил 5 милиарда долара през първите три месеца на годината.

Трети е основателят на Oracle Лари Елисън, прибавил към сметката си 4,4 милиарда долара, следван от основателя на Alibaba Джак Ма с 3,4 милиарда долара.

От друга страна осезаем спад на богатството си отчита Марк Зукърбърг - с цели 2,4 милиарда долара. С 400 милиона долара пък е намаляло това на Бил Гейтс.