Изминалата 2019 година се оказа тежка за основателя на онлайн платформата за търговия Amazon Джеф Безос. През последните 12 месеца неговото богатство се "стопи" с 10 милиарда долара.

Очакванията бяха, че той ще загуби позицията си на най-богатият човек в света след развода със съпругата си Макензи, след като част от нетното му състояние отиде в нейните ръце. Това я нареди сред най-заможните жени на планетата.

Джеф Безос продължи да управлява 75% от акциите на двойката, а бившата му съпруга получи 4% дял от компанията. Така нейното финансово състояние достигна 37 милиарда долара, което я постави сред топ 25 на най-богатите хора в света.

Въпреки това Безос успя да запази позицията си, като според Bloomberg Billionaire Index той притежава общо 115 милиарда долара. Близо до него е съоснователят на Microsoft Бил Гейтс със 113 милиарда долара.

През ноември за кратко Гейтс успя да изпревари Безос, след като акциите на Amazon поевтиняха заради обявен спад от около 28% на печалбата. От друга страна книжата на Microsoft нараснаха с 48%.

В топ 10 на най-заможните хора в света влезе и една жена. Това е Джулия Клешър Кох, която наследи империята на починалия си съпруг Дейвид Кох и сега нетното ѝ богатство възлиза на 62 милиарда долара.