Когато преди десетилетия Илсон Матеуш е на 21 години, той си поставя за цел да натрупа богатство като златотърсач, но неуспешно. Днес, 57-годишният бизнесмен най-накрая постига целта си, но благодарение на друга индустрия - хранително-вкусовата.

Матеуш е "най-пресният" милиардер от Бразилия, наредил се сред супербогаташите в света след дебюта на неговата компания на борсата, превърнал се в IPO номер 1 по големина за тази година в страната.

След значително поскъпване на акциите на Grupo Mateus предприемачът е успял да увеличи нетното си състояние до около 1,6 милиарда долара, показват данни на Bloomberg Billionaires Index.

Илсон Матеуш е роден в една от най-бедните части на южноамериканската страна, където един на всеки десет души живее в крайна бедност. На 12 години той започва да работи, за да помага на семейството си.

Първоначално се занимава с производството на традиционната алкохолна напитка кашаса, преди да се пробва в златодобива. По време на работата си в една от големите мини в страната, той научава за малък град в щата Мараняо, където отглеждането на соя бил основният поминък.

Той решава да отвори хранителен магазин там през 1986 година, от където тръгват горените на Grupo Mateus. Днес компанията е четвъртият най-голям търговец с храни в страната с пазарна капитализация от 3,6 милиарда долара, 137 магазина и над 29 000 служители.

След дебюта на компанията на борсата във вторник, основателят на дружеството заяви намерения да увеличи четири пъти броя на служителите като за целта използва привлечените средства.