Милиардерът Уорън Бъфет от десетилетия е сред най-богатите хора в света, макар и през последните години да изпадна по-надолу в списъка заради огромния ръст на технологичните акции.

Сега, на 90-годишна възраст, състоянието му надхвърли $100 млрд.

В сряда богатството на председателя на Berkshire Hathaway достигна $100,4 млрд., според Bloomberg Billionaire Index. Така Оракула от Омаха става шестият член на най-ексклузивния клуб на Уолстрийт — този на богаташите с над $100 млрд. В него са още и Джеф Безос, Илън Мъск и Бил Гейтс.

Berkshire, източник на почти цялото богатство на Бъфет, отбеляза добър старт на 2021 г. Акциите клас "А" поскъпнаха с 15% от началото на годината, изпреварвайки индекса S&P 500. Частично, ръстът се дължи и на обратното изкупуване на акции.

През последните години милиардерът не успява да намери достатъчно добри големи сделки, като така акциите на конгломерата изоставаха от широкия пазар през последните пет години. Но през 2020 г. той изхарчи рекордните $24,7 млрд. за обратно изкупуване на акции, а до средата на февруари — още поне $4,2 млрд.

Надхвърлянето на прага от $100 млрд. е още по-впечатляващо, когато си припомним даренията на богаташа. От 2006 г. насам той е дарил над $37 млрд. в акции на Berkshire Hathaway. Изчисленията на Bloomberg показват, че ако не ги беше направил, той щеше да притежава $192 млрд. към днешна дата.

Богатството, което най-заможните 500 души в света натрупаха само през 2020 г. — $1,8 трлн. — подчертава неравното възстановяване след пандемията. Над 8 млн. американци са изпаднали в бедност през второто полугодие на миналата година.