За един от някогашните най-богати индийци годината започна тежко. След като компанията му беше изправена на ръба на фалита, сега него го грози затвор заради неизплатени дългове.

Върховният съд в Индия обяви в сряда, че ръководената от Анил Амбани технологична компания Reliance Communications е отказала да изплати задължения в размер на 5,5 милиарда рупии или 77 милиона долара към местното дъщерно дружество на Ericsson, съобщава Bloomberg.

Ако не бъде направена транзакция към компанията в следващите четири седмици, 59-годишният магнат ще бъде осъден на три месеца лишаване от свобода.

"Решението на съда изпраща много силно послание към компаниите, които не обслужват плащанията си, и към техните ръководства, че техните дългове трябва да бъдат плащани", посочва Манмеет Сингх, който е партньор в индийската адвокатска кантора L&L Partnters.

В началото на месеца телекомуникационната компания на Анил Амбани потърси помощ от националния трибунал в Индия, занимаващ се с прилагането на корпоративното право в страната, за разпродажба на активите си. Тогава беше посочено, че целта е така да се съберат средства за покриване на дълговете на дружество.

Как един от най-богатите индийци стигна до фалит заради брат си

Как един от най-богатите индийци стигна до фалит заради брат си

Голямата война между Анил и Мукеш Амбани

Задълженията на Reliance Communications възлизат на около 7 милиарда долара, стана ясно от информацията тогава.

Според индийското законодателство сега институцията разполага с девет месеца да се справи с разпродажбата на активите на компанията. Ако не успее, дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност и ще бъде ликвидирано.

Преди време Reliance Communications беше един от най-големите телекоми в азиатската страна. Неговото ръководство обаче не успя да излезе победител от ожесточената ценова война, обявена от Мукеш - по-големия брат на Анил Амбани.

През 2016 година той основа своя мобилен оператор Reliance Jio и успя бързо да привлече клиенти, като предложи шест месеца безплатен 4G интернет и изключително ниски тарифи на потребителите си.

С дебюта си на пазара дружеството започна ожесточена ценова война, която доведе до спад в стойността на мобилните данни от 206 рупии или 3 щатски долара за гигабайт през 2016 година до едва 12 рупии или 0,16 долара през миналата година. По този начин Jio успя да привлече над 280 милиона клиенти за по-малко от три години.