Ню Йорк, Токио и района на залива на Сан Франциско са местата, където живеят най-много милионери, според доклад на консултантската компания Henley & Partners Group. Докладът определя като милионери тези с инвестиционни активи от 1 милион долара минимум.

В топ 10 на градовете с най-много милионери са предимно американски локации. Но въпреки това в град Ню Йорк богаташите са се стопили с 12% през първата половина на 2022 г., докато в района на залива на Сан Франциско се наблюдава увеличение от 4%.

На четвърто място в класацията е Лондон, който отбелязва спад от 9%.

Статистиката се базира на данни от компанията за анализи New World Wealth, показва, че столицата на Саудитска Арабия Рияд и третият по население град в Обединените арабски емирства Шарджа, са тези с най-бързо нарастване на дела на милионерите досега тази година.

Абу Даби и Дубай също са сред градовете с най-бързо нарастващ дял ма свръхбогаташите, тъй като ОАЕ примамват с ниски данъци и нови схеми за придобиване на гражданство. Емиграцията на заможни руснаци също допринесе за рекорден приток в ОАЕ.

Пекин и Шанхай са последни в топ 10, те са съответно на девето и десето място в списъка на най-богатите градове. Henley & Partners прогнозира, че в Китай ще е на второ място по изтичане на богатство след Русия тази година.