Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск отключи втората част от огромния бонус, който ще получи от компанията, пише Bloomberg.

Във вторник пазарната капитализация на производителя на електромобили достигна още една цел - тя се задържа на над $150 млрд. средно за последните шест месеца, според данни, събрани от агенцията. Това се случва въпреки спада от 4,54% вчера.

Така Мъск ще получи още 1,69 млн. акции от компанията. При покупна цена от $350,02, той ще спечели $2,1 млрд., ако ги продаде още днес. В условията обаче е записано, че той трябва да ги притежава още пет години.

Първият транш бе отключен през май, когато средната капитализация на Tesla за последните шест месеца се задържа на $100 млрд. Акциите на компанията поскъпнаха повече от два пъти оттогава и сега производителят на електромобили струва повече от Toyota, Volkswagen и Hyundai взети заедно.

Пакетът компенсация на Мъск - най-големият в корпоративната история - включва 20,3 млн. опции върху акции, разделени на 12 транша. Ако всички цели бъдат постигнати, Мъск може да забогатее с над $50 млрд., според изчисления на самата компания.

Следващата цел е средна пазарна капитализация от $200 млрд., както и или приход от $35 млрд., или $3 млрд. печалба преди данъци за четири поредни тримесечия.

В момента 49-годишният Мъск е 9-ият най-богат човек в света с богатство от $71,5 млрд., по изчисления на Bloomberg след вчерашния спад на акциите.

Как Илън Мъск стана петият най-богат човек в света?

Как Илън Мъск стана петият най-богат човек в света?

Само преди няколко месеца той е 31-ви по богатство