Както се казва, някои правила са създадени, за да бъдат нарушавани. И ако си мислите, че това не се отнася за света на инвестициите, ще сгрешите! Според някои финансови съветници има правила, по-скоро вече морално остарели такива, които можете да си позволявате да нарушавате, стига да правите това разумно и напълно осъзнато и целенасочено. Ето и кои са правилата, които вече не важат с такава сила, както са важали някога, подбрани от експертите:

Правилото: "Купувай ниско, продавай високо"

Това е може би едно от най-популярните правила в инвестирането: Купувайте, когато акциите са евтини и продавайте, когато се повишат. Звучи логично...

Защо трябва да нарушите това правило?

"Един от въпросите е: Как да определите кога нещо е "ниско" и кога е "високо"? Всичко това е много субективно", казва Мат Надо, финансов експерт в Piershale Financial Group в Барингтън, Илинойс. "Освен това това може да настъпи объркване сред инвеститорите, че една инвестиция има стойност, след голяма разпродажба. А често подобни големи по размер загуби настъпват поради определени фундаментални и трайни причини", допълва експертът.

Сега е правилният момент за инвестиции в Китай

Сега е правилният момент за инвестиции в Китай

Кои сектори могже да се окажат печеливши от епидемията на коронавируса?

В действителност инвеститорите е много по-добре да гледат да купуват високо и да продават, когато инвестициите им се увеличат. Първото правило на търговията е да купувате това, което прави нови максимуми, или е във възходящ тренд, и да продавате това, което прави нови дъна, колкото и да звучи контраинтуитивно, съветва Надо.

Правилото: "Купи и дръж"

Стратегията "купи и дръж" отдавна се подкрепя от велики инвеститори като Уорън Бъфет. Идеята е да държите инвестициите си - дори при понижаване на стойността им - за дългосрочни печалби.

Защо трябва да нарушите това правило?

"Аз лично смятам, че стратегията "купи и дръж" е остаряла", заяви Тери Иеома, изпълнителен директор и основател на itradeandtravel.com. "Дългосрочното инвестиране има своето място, но активното инвестиране е по-добро за постигане на краткосрочни цели. Освен това много по-стари трейдъри следваха това правило, тъй като комисионните за покупка и продажба на акции бяха много високи и обезсмисляха активната търговия. Сега, когато онлайн брокерите като Charlles Schwab и E-Trade преминават към нулеви комисионни, търговецът всъщност може да постигне значителни печалби, като мести позициите си по-активно. Аз лично насърчавам инвеститорите да продават активите си, когато акциите са скъпи, например когато сме близо до най-високи стойности за всички времена, и да купуват, когато пазарът падне и акциите са евтини. Това е добър начин да печелите от момента."

Главният изпълнителен директор на Virgin: 1% от спестяванията на всеки трябва да са в биткойн

Главният изпълнителен директор на Virgin: 1% от спестяванията на всеки трябва да са в биткойн

Според Чамат Палихапития криптовалутата не е обвързана с високорисковата фиатна система

Правилото: "Довери се на интуицията си"

Този начин на инвестиране, известен още като "големи залози на усещане и чувства" е принцип, основан на убеждението, че да се доверите на интуицията си, а не на на данни, може да се окаже печеливш ход.

Защо трябва да нарушавате това правило?

"Най-лошият съвет за инвестиции, който съм чувал толкова пъти, е да се отдадете на интуицията", казва Джон Рамптън, съосновател и изпълнителен директор на Calendar, приложение за управление на времето. "Никога не се доверявайте на вътрешното си усещане, когато става въпрос за инвестиране в компания. Направете проучването, като изучите финансовите резултати, показатели, устойчивост, конкуренция, мениджърски екип и т.н. Просто научете всичко, което можете за компанията и вижте дали тези показатели ви казват да инвестирате или не.", съветва експертът.

Правилото: "Инвестирайте в марки, които обичате"

Според това правило, когато избирате инвестиции, трябва да се придържате към компании, с които лично сте запознати и на които се възхищавате.

Защо трябва да нарушите това правило?

"Не инвестирайте в марки, които обичате и използвате лично", казва Чалмърс Браун, съосновател и CTO of Due, доставчик на онлайн платежни услуги. "Изглежда, че е добра идея, но наистина е най-лошата посока, по която можете да поемете. Вместо това се съсредоточете върху онези компании, които показват стабилни финансови резултати. Дори ако индустрията не е "секси" или интересна за вас лично, това може да бъде доста доходоносно."

Как да защитите спестяванията си от инфлация?

Как да защитите спестяванията си от инфлация?

Поскъпването на цените изяжда парите ви

Правилото: "Инвестирайте само в пасивни индексни фондове"

Много инвеститори влагат по-голямата част или всичките си активи в индексни фондове, вид взаимен фонд с портфейл, предназначен да съвпада или проследява компонентите на индекс на финансовия пазар, като S&P 500 например. Тези пасивни фондове имат ниски оперативни разходи и това ги прави още по-привлекателни.

Защо трябва да нарушите това правило?

"Тенденцията да се инвестира единствено в пасивни фондови фондове е погрешна и е един лош съвет", казва Саул Коен, изпълнителен директор на инвестиционния посредник Round. "Вярвам, че сме в балон при инвестирането в пасивни фондове - балон, който изглежда готов за спукване. Майкъл Бъри, известният инвеститор, представен в "Големият Шорт", изрази притесненията си за пасивното инвестиране на фондове, предупреждавайки: "Театърът продължава да е по-претъпкан, но изходната врата е същата по размер, каквато винаги е била".

Междувременно инвеститорът милиардер и изпълнителният директор на DoubleLine Capital Джефри Гъндлах предупреждава срещу това пастирско поведение, заявявайки, че пасивното инвестиране е достигнало "мания статут".

Как да инвестираме сигурно спестяванията си

Как да инвестираме сигурно спестяванията си

До колко запознат е българинът с видовете финансови инструменти, обсъжда главният консултант в "Елана" Цветослав Цачев

Коен добави, че когато инвеститорите "започнат да продават своите пасивни ETF-и по време на рецесия, може да има сериозно отражение не само за пазарите, но и за тези доставчици. Индекните фондове може да трябва да продават ценни книжа, което да води до допълнително спираловидно и рязко понижение на цените. Доставчиците на ETF-и могат да бъдат изправени пред невъзможността да посрещнат навреме инвестициите обратно. Това дори може да създаде сценарий, при който Федералният резерв трябва да се включи и да осигури ликвидност. Предвид този значителен риск, пред който са изправени пазарите и тези големи пасивни доставчици на ETF-и, може да е време да преосмислим ангажимента си към тези продукти", коментира Коен.

Правилото: "Диверсифицирайте"

Когато създавате портфолио, трябва да разнообразите активите си, доколкото е възможно, за да сведете до минимум рисковете, в съответствие с това правило.

Защо трябва да нарушите това правило?

"Диверсификация е най-често срещаният съвет за инвестиране", казва Джон Брадшоу. "Въпреки че не е непременно лош съвет - препоръчвам диверсификация за цялостната ви инвестиционна стратегия по отношение на видовете инвестиционни продукти. Например, ако е в зоната на акции или в недвижими имоти или какъвто и да е друг подсегмент от вашето инвестиране, придържайте се към тези компании или инвестиции, които осигуряват възвръщаемостта. В някои случаи това може да означава един вид недвижими имоти или една индустрия, като роботиката. Просто се придържайте към тези основи и се съсредоточете върху резултатите", съветва Брадшоу.

Какъв е оптималният срок за теглене на ипотечен кредит?

Какъв е оптималният срок за теглене на ипотечен кредит?

Средната вноска на българинът по ипотечен заем е около 700 лева на месец

Нейт Нийд, изпълнителен директор на InvestmentBank, повтаря тази идея:

"Диверсификацията на инвестициите е едно инвестиционно правило, което много съветници спазват религиозно. За съжаление диверсификацията не елиминира целия риск. Да, това наистина помага да се смекчи идиосинкратичният риск, но възвръщаемостта може да бъде още по-малко предвидима. Всъщност някои от най-високите доходи идват от концентрирани, контролирани инвестиции. Наистина, фокусът създава богатство, а диверсификацията помага да се запази."

Правилото: "Инвестирането в акции и облигации е достатъчно, за да има диверсифициран портфейл"

Диверсификацията просто означава инвестиране в различни активи, а за много хора това означава инвестиране само в микс от акции и облигации.

Защо трябва да нарушите това правило?

"В условията на криза акциите и облигациите могат да бъдат прекалено свързани, следователно е необходима допълнителна диверсификация", казва Дейвид Макалвани, изпълнителен директор на Vaulted, мобилно уеб приложение за инвестиции в злато. "Инвеститорите биха се възползвали от нарушаването на това правило и добавянето на благородни метали като диверсификатор на инвестиционен портфейл. Златото всъщност може да служи като ефективно дългосрочно подобрение на портфейла от акции и облигации. Доста обичайно е благородните метали да осигуряват над средната възвръщаемост, когато акциите и облигациите не вървят добре."

Правилото: "110 минус вашата възраст"

Това правило се използва за определяне на идеалното разпределение на акциите и облигациите на вашия портфейл. Извадете възрастта си от 110, за да определите каква част от портфейла ви трябва да бъде инвестирана в акции. Остатъкът трябва да бъде инвестиран в облигации. Ако следвате това правило, някой, който е на 30, трябва да има 80% от портфейла си в акции и 20% в облигации, докато някой, който е на 60, трябва да има 50% в акции и 50% в облигации.

Защо трябва да нарушите това правило?

"Вярно е, че когато сме близо до пенсиониране, добавянето на облигации дава по-голямо предсказуемост на портфейла ви, но подобно твърдо и бързо правило има малко смисъл", казва Роб Бергер, заместник-редактор на Forbes и автор на "Пенсиониране преди мама и татко". "Няма голяма разлика между 40 години преди пенсиониране и 20 години. Въпреки това 20% повече в облигации прави разликата огромна."

Правилото: "Прехвърлете инвестициите от по-рискови към по-сигурни активи с напредване на възрастта"

Това правило допълва правилото "110 минус вашата възраст". Обикновено се смята, че с напредване на възрастта и приближаване на пенсионирането, трябва да имате по-малко пари в рискови инвестиции, така че ако пазарът се срине да имате достатъчно средства за безопасни инвестиции, за да се пенсионирате спокойно.

Защо трябва да нарушите това правило?

Това правило не работи за всички, заяви Джудит Копреу, изпълнителен вицепрезидент в банката Patriot.

Пътеводител на кредитополучателя: 7 важни въпроса за ипотечните заеми

Пътеводител на кредитополучателя: 7 важни въпроса за ипотечните заеми

Ако планирате да теглите финансов ресурс, тези съвети ще са ви много полезни

"Зависи от конкретните обстоятелства" - каза тя. "Например, ако имате работа, която осигурява щедър пенсионен план с дефинирани доходи, можете да изберете да запазите част от парите, които иначе бихте спестили за пенсиониране, за инвестиции, които предлагат по-високи възнаграждения и по-голям риск."

Правилото: "Домът винаги е добра инвестиция"

Що се отнася до възможностите за инвестиции, закупуването на жилище традиционно се разглежда като добра алтернатива, поради общоприетото схващане, че стойностите на недвижимите имоти с течение на времето се увеличават.

Защо трябва да нарушите това правило?

"Много хора погрешно смятат, че недвижимите имоти са добра и безопасна инвестиция", казва Робърт Джонсън, професор по финанси в университета "Хайдер". "Те стават плячка за историите на стойностите на недвижимите имоти, които се увеличават драстично за дълги периоди от време. Това, което те не осъзнават, е, че от 1890 до 1990 г. поскъпването, коригирано спрямо инфлацията в жилищата в САЩ, е било почти нулево. Това удивява хората, но не трябва да е толкова невероятно, защото разходите за строителство и труд намаляват. Чрез свръх инвестиране в недвижими имоти, много хора "изтласкват" други възможности за инвестиции - като инвестиране в акции и облигации."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на финансови