Много българи не знаят, че да държат парите си в банка е вид инвестиране, но те не са виновни, че не са запознати със съществуващите финансови инструменти. По-големият проблем е, че средата на нулеви лихви от последните години ще се запази дълго, а същевременно наблюдаваме увеличение на инфлацията у нас. Имаме негативна комбинация от нулева доходност и инфлация, което е предпоставка за това парите да бъдат "изядени", каза главният консултант на "Елана" Цветослав Цачев в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Според експерта най-популярното средство за инвестиция сред българите засега са недвижимите имоти, след тях се нареждат всякакви видове финансови инструменти, като стигне дори и до физическо злато. "Да притежаваш чужда валута, заключена шкафа, вече не е толкова популярно, не носи доходност, но няма и рискове" заявява Цачев.

Накъде да насочим спестяванията си?

Първата стъпка е да се научим какво е риск и възвръщаемост и каква в връзката между тях. "Ако някой ви предложи финансов инструмент, който ще расте, това означава, че има и някакъв риск зад него", каза Цачев. "Когато поемаме малко риск, получаваме малка възвращаемост от това." По думите му дори и най-бързо растящият пазар и най-бързо поскачващата се акция може да минат през години, в които се представят по-слабо.

Според Цачев голяма грешка на хората е да смятат, че след като за даден финансови инструмент има показан резултат за години назад, той ще се запази и в бъдеще и че покачването на стойността на техните инвестиции ще е плавно. "Това, в много случи, не е правилно", каза Цачев. "Когато има големи движения на пазара, в повечето случаи хората не ги очакват и не могат да си представят, че един пазар може да падне с 25% за два месеца и да имат минус 25% по тяхната инвестиционна сметка. Тогава се паникьосват и правят грешки. Но не само при българина е така - това е често срещано и в световен мащаб."

По думите на експерта спадовете през между 5 и 10 години плашат обикновените инвеститори в Америка и Европа и тогава те продават на дъното. Големите опитни играчи познават това поведение и се възползват от момента, за да купуват ценни книги.

Как да разпределим портфейл от 10 хил. лв. по инвестиции

"Когато търсим доходност, но ни трябват и пари, можем да заделим около една трета и да търсим инвестиция за останалите 7 хил. лв.", каза Цачев. "Тя не трябва да е рискова, не трябва да търсим доходност от 20%, 30% или 40% на година и не трябва да има големи движения. Тези пари може да ни потрябват в бъдеще или просто психически да не сме готови да видим движения като минус 15% по сметката си."

Той даде пример с американския пазар през последните сто години, на който беше постигната средна годишна възвръщаемост от 8%. "Но през 2008 г. например той спадна с 59%", каза Цачев. "В следващите години имаше по 30-40% възстановяване, а миналата година ръстът беше 25%. По този начин средногодишно постигаме стойността от 8%."

Може ли рискът да бъде намален?

Можем да инвестираме в различни активи активи - процес, познат като диверсификация. "Дори да вземем само 7 хил. лв., те могат да бъдат инвестирани в два различни типа инструменти - борсово търгувани фондове върху акции и борсово търгувани фондове върху злато или облигации, за да се намери баланс", каза Цачев. "Това са инструменти, които се движат в различни посоки - когато растат акциите, облгиациите се представят по-слабо и обратното.  Добър вариант е парите да бъдат инвестирани за пет-десет години с пасивна стратегия - 50 на 50. Така се намалява рискът и се постига средната доходност."

Винаги обаче едно изненадващо събитие, като коронавируса в Китай, може да промени ситуацията. "В момента от него няма реакция, тъй като инвеститорите са се фокусирали върху печатането на пари от големите централни банки, от изборите за президент в Америка. Едва ли в следващите няколко месеца нещата ще се променят съществено", казва експертът.

По думите на Цачев управлението на парите веднъж или два пъти в годината е важно. "Ще дам пример с взаимните фондове - начин, който е достъпен и популярен в България - може да се сложат пари във взаимен фонд, който инвестира например в облигации. Това е пример за една консервативна стратегия с 3-4% доходност."

Рисковите инвеститори

Повечето хора инвестират на капиталовите пазари без посредници или комбинират и двете - инвестиции във взаимни фондове и в лично подбрани акции. "Важно за тях е винаги да знаят кога не са прави, кога пазарът е срещу тях - няма смисъл да се борят с Федералния резерв или с пазар, който не харесва дадени акции."

Какво да очакват малките инвеститори, които ще навлязат през 2020 г. на пазарите?

Цачев съветва да не се залага всичко на рискови инструменти. "Трябва дa се подхожда на етапи. Ако искате да инвестирате сега, направете го с една трета от предвиденото. По-добре да пропуснем печалби, отколкото да реализираме загуби от евентуалните икономически ефекти от коронавируса например."