Китайски гражданин, натрупал богатството си от онлайн игри, се превърна в един от най-значимите американски земевладелци. Чен Тианцяо притежава над 80 хиляди хектара гори в Орегон, което го прави 82-ият най-голям собственик на имоти в страната, според последната класация на Land Report.

50-годишният Чен придоби площта за 85 милиона долара през 2015 г. Миналия месец данъчните регистри на Орегон разкриха името на действителния собственик като Shanda Asset Management - името на базираната в Сингапур холдингова група на Чен.

Имотът му в Орегон го прави един от най-големите частни собственици на американска земя от гражданин, който не е жител на Щатите. Само семейство Ървинг от Канада, които са номер 6 в списъка на Land Report са с над 1,2 милиона акра гори в Мейн и притежават повече от него, цитирано от Bloomberg.

Собственост върху земя в САЩ от чужди граждани, особено земя, използвана за земеделие, се превърна в чувствителен политически въпрос през последните години. Около 40 милиона акра американска земеделска земя е била собственост на чужди граждани или компании към 2021 г., според най-новите данни на Министерството на земеделието, като предприятия от Китай притежават 0,03% от цялата земеделска земя в САЩ.

Бил Гейтс вече не е най-големият земевладелец в САЩ

Бил Гейтс вече не е най-големият земевладелец в САЩ

Медиен магнат взе титлата му

Някои законодатели искат да се въведат правила ограничаващи чуждестранните инвестиции в американски земеделски имоти. През юли Сенатът гласува да забрани продажбата на земеделска земя над определена площ или стойност на хора или фирми от Китай, Русия, Иран и Северна Корея, но мярката в крайна сметка не беше подписана като закон. Въпреки това близо половината от всички щати имат някакви ограничения върху чуждестранната собственост.

Чен стартира компания за онлайн игри Shanda Interactive през 1999 г. За пет години той се превърна в една от най-големите интернет компании в Китай и беше листнат на Nasdaq в САЩ. Компанията стана частна през 2012 г. и премести централата на групата от Китай в Сингапур.

Инвестициите на Чен са в публични и частни акции, рисков капитал и недвижими имоти. Той и съпругата му Криси Луо направиха първоначално дарение от 115 милиона долара за основаването на Института по невронауки към Калифорнийския технологичен институт през 2016 г..

Много инвеститори се насочват към земеделска земя и други селскостопански имоти през последните години. Средната стойност на обработваемата земя в САЩ скочи с 8,1% миналата година и се е повишила с повече от една трета от 2020 г. насам, според Министерство на земеделието на САЩ.

Мистериозна компания, зад която стоят милиардери от Силициевата долина, купува земя за над $800 милиона, за да издигне нов град до Сан Франциско

Мистериозна компания купува земя за над $800 милиона, за да издигне нов град до Сан Франциско

Има опасения, че зад компанията може да стоят чужди интереси

Най-големият земевладелец в страната е семейство Емерсън, собственици на империята Sierra Pacific Industries.