Компанията Flannery Associates, зад която стоят милиардери от Силициевата долина, изкупува огромни парчета земя в окръг в Северна Калифорния. Очевидно идеята е да се построи съвсем нов град в щата.

Flannery е закупила над 210 400 декара земеделска земя около военновъздушната база Травис от 2018 г. за над 800 милиона долара. Инвеститорите зад компанията са едни от може би най-разпознаваемите имена в "долината", като сред тях са Марк Андреесен до Лорън Пауъл Джобс, пише Business insider, като цитира New York Times. Земята се намира североизточно от Сан Франциско, показват съдебни документи, цитирани от Insider.

Според доклад правителствени служители са започнали разследване на покупките на земята, като се пораждат опасения, че зад компанията може да стоят чужди интереси.

Страховете идват главно от това, че са Flannery Associates или нейните конкретни градски планове се знае съвсем малко. Според Times компанията се ръководи от Ян Срамек, 36-годишен бивш служител на Goldman Sachs.

Сан Франциско: Tech утопията, която умира

Сан Франциско: Tech утопията, която умира

Градът заложи всичко само на една индустрия и сега си плаща скъпо за това

Според доклада зад Flannery стоят още, милиардерката Лорън Пауъл Джобс, съпругата на покойния Стив Джобс, Майкъл Мориц от Sequoia Capital, съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман и други. Не е ясно колко всеки от тях е инвестирал в компанията.

През 2017 г. Flannery Associates предложиха идея да превърнат земята на окръг Солано в град, захранван с чиста енергия и дом за десетки хиляди жители. Данните за недвижими имоти показват, че текущата средна цена на жилищата в окръга е 585 000 долара.

Това не е първият опит да се строи нов град. В миналото е имало подобни идеи. През 2016 г.стартиращата компания Y Combinator започна да проучва как може да построи град, заради с кризата с достъпните жилища в Калифорния.

Бил Гейтс и Илон Мъск, също са имали идеи за строеж на нови градове.

Мъск наскоро дори закупи 3500 акра земя малко извън Остин, Тексас, за да построи град, който възнамерява да нарече Snailbrook.