Празни сгради, фалирали фирми, хиляди бездомници, наркомани и престъпления на всеки ъгъл - свикнали сме да свързваме всички тези мрачни детайли с една локация в САЩ: занемареното някогашно "сърце" на автомобилната промишленост Детройт. До неотдавна негова пълна противоположност беше Сан Франциско - град с процъфтяваща технологична индустрия, който непрекъснато привлича млади хора с високи доходи.

Днес двата града си приличат - и то не в хубавото.

Детройт обяви фалит

Детройт обяви фалит

Някогашният процъфтяващ център на американската автомобилна промишленост има дългове за над 18 млрд. долара, които не може да обслужва

Контекст: Заради близостта си до Силициевата долина, още от 80-те Сан Франциско се превърна в едно от средищата на американската технологична промишленост. По време на "златната треска" в сфери като IT, социални платформи, хардуер и софтуер, огромно количество специалисти избраха града за свой дом.

Избраха го и корпорации - Google, Apple, Facebook и Twitter разположиха там централните си офиси.

Сан Франциско строи небостъргачи като луд. Но е заплашен от смъртоносен проблем

Сан Франциско строи небостъргачи като луд. Но е заплашен от смъртоносен проблем

Високите сгради в града се изграждат, без да се отчитат геологическите му особености

Високите заплати доведоха и до висок стандарт на живот - средната цена за къща наближаваше 2 млн. долара.

После дойде COVID-19: Технологичните компании имат едно голямо предимство пред традиционната индустрия - ефективно или не (зависи кого питате), техните служители могат да работят от всяка точка на света. Това стана ясно на всички по време на пандемията, когато заради социалната дистанция се работеше от вкъщи, а и след противоепидемичните мерки се запази хибридната или напълно дистанционна работа.

Наемите в Сан Франциско се сринаха с цели 35%

Наемите в един от най-скъпите за живеене градове в САЩ се сринаха с цели 35%

Работата от дистанция изтласква служителите от скъпите градове към провинцията

Това нанесе изключително тежък удар на икономиката на Сан Франциско. Много служители на технологични компании се преместиха в по-евтини градове в близост до Сан Франциско - с цел при нужда да могат да идват до офиса за срещи, но през повечето време да са на по-спокойно място с по-нормални цени, пише Newsweek.

Бизнесите също промениха приоритетите си и сега цели 30% от офисните пространства в Сан Франциско започнаха да опустяват, става ясно от данни на NBC.

Така скъпите домове, избирани заради близостта до централите на компаниите, започнаха да опустяват. Населението на Сан Франциско се сви с цели 7,2% между 2020 г. и 2021 г. и продължи да намалява и след края на пандемията. Отливът беше не само от средната класа, но и от по-богатите. Според изчисления на Калифорнийския университет общият доход на напусналите е 7 млрд. долара.

Не е само пандемията: И други американски градове отчетоха отлив на хора по време на COVID-19, но след това се възстановиха. Сан Франциско е на практика уникален за САЩ случай, в който негативната тенденция упорито не се обръща. Цените на имотите са паднали със 17,3% за година, но живеещите в града са все по-малко.

Снимка 622229

Източник: GettyImages

Проблемът е по-дълбок и е по-стар, но през охолните години той беше неглижиран. Истината е, че Сан Франциско стана прекалено скъп град за хората, които живеят в него (и не работят в Apple, Google или някой стартъп с много инвеститорски пари за харчене). Когато всекидневието стане непосилно, мнозина търсят изход от него на най-лошите възможни места. Именно така започна наркокризата в Сан Франциско.

Само за 3 месеца през тази година 200 души починаха след свръхдоза само в един квартал - "Тендерлойн". 159 от тях - след злоупотреба с фентанил.

Снимка 622227

Източник: GettyImages

Пристрастеността често върви ръка за ръка със загубата на дом. Близо 8000 са официално регистрираните хора без покрив над главата в рамките на Сан Франциско.

Престъпност във възход: Отчаяните и зависими хора лесно се оплитат в мрежите на престъпните организации. Това е много добре видимо в Сан Франциско, където само между януари и април има 5% ръст на убийствата и 16,1% - на грабежите, показват полицейски данни. Други от престъпленията според статистиката намаляват, но остава въпросът дали всъщност просто не говорим за по-малко сигнали от пострадали.

Сан Франциско иска да подари $5 милиона на всеки чернокож, заради расизма

Градът, който иска да подари по $5 милиона на част от жителите си

Колко би струвало това на данъкоплатците?

Няколко от големите вериги като Target, Walgreens, Whole Foods, Nordstrom и др. затвориха част от обектите си в града или намалиха работното им време заради непрекъснатите кражби. Това остави още хора без работа.

Защо стана това: Местният политик от Демократическата партия Мат Хани е категоричен - кризата, в която е Сан Франциско се дължи на това, че градът заложи всичко на технологичните компании.

Снимка 622226

Източник: GettyImages

"В центъра на града се построиха много офисни пространства и почти нищо друго. Това е проблем, защото сега центърът е празен, много малко хора живеят там и сградите не могат да се използват по разнообразните начини, които са ни необходими, за да променим икономиката", коментира той пред Newsweek.

От друга страна: Според местната власт Сан Франциско все още подлежи на спасяване. Една от основните стъпки е превръщането на неизползвани офис площи в жилища - процес, който обаче е много скъп и който не е с гарантиран успех при сегашните високи цени на имотите.

Власт и бизнес заедно си партнират, за да възстановят живота в центъра на Сан Франциско, търсят се и начини за привличането на иновативни компании. Ако въобще се случи, "прераждането" на града ще е бавен и труден процес и ще е за урок на всички, които смятат, че само с офиси на IT компании може да се гради устойчива местна икономика.