Новата вълна на коронавируса удари тежко сектора на недвижимите имоти в САЩ. Новите мерки за блокиране отново изпразниха офисите в посока работа от дома за неопределено време, което засилва тенденцията служителите да напускат големите и скъпи градове, ориентирайки се все повече към провинцията. Така например в един от най-скъпите градове за живеене в страната - Сан Франциско, средните стойности за наем спадат главоломно.

През миналия месец средният наем на студио в града е спаднал с цели 35% спрямо година по-рано до 2100 долара, а разходите за едностайни жилища са намалели с 27% до 2716 долара, показват данни на Realtor.com. Тенденцията е за засилване на спада, след като хората получават онази гъвкавост, която им позволява да напуснат скъпите си жилища в Сан Франциско и да се насочат към по-отдалечени и спокойни райони като този около езерото Тахо например.

Всичко това донякъде се дължи на технологичния статут на града, който въпреки спада остава сред най-скъпите места за живеене в САЩ. Кризата удари голяма част от индустрията, която обаче продължава да процъфтява. Докато много финансови фирми в Ню Йорк например настояват служителите да се върнат по офисите, технологичните компании приемат по-добре дистанционната работа, което увеличава перспективата за по-дългосрочна трансформация на района, известен със скъпите си недвижими имоти и опустошителното неравенство.

Наемите в Сан Франциско са спаднали с цели 31%

Наемите във втория най-скъп град за живеене в САЩ са спаднали с цели 31%

Районите в близост до големите пазари обаче отчитата ръст на наемите на годишна база

Технологичните "компании са сред най-гъвкавите, като това позволява на хората да работят отдалечено и много работници се възползват от това", коментира Даниел Хейл, главен икономист на Realtor.com. Тя очаква наемите за апартаменти в Сан Франциско в крайна сметка да се възстановят, макар че това зависи главно от връщането на хората по офисите.

Равносметката показва, че икономиката на града също е силно засегната от блокирането на коронавируса, което уврежда способността на хората да извършват плащания на фона на спирането на бизнеса. Все повече наематели в района търсят намаляване на наемите си, а почти 9% от всички не са платили наема си за ноември, показват данните на Асоциацията на собствениците на апартаменти в Сан Франциско.

Спадът на цените на наемите обаче е и добра новина за мнозина, които досега не са могли да си позволят жилище в района. 58-годишният Робърт Дюмас е шофьор за Lyft и Uber в залива, но живее на два часа път в Лос Банос, защото там е по-евтино. Пътуването до работното място е толкова дълго, че често той прекарва седмици и дори месеци извън дома - спи, когато и където може и се къпе във фитнес зали или хотели. Сега, когато наемите падат, той се замисля да се приближи. "Наемите все още не са спаднали достатъчно, за да направят разлика за мен", посочва Дюмас. Той е на мнение, че цените ще продължат да намаляват. "Всяка седмица водя все повече хора към летището. Виждам все повече и повече движещи се камиони."

Големите отстъпки на жилища в Манхатън примамиха купувачите

Големите отстъпки на жилища в Манхатън примамиха купувачите

Най-голямата сделка от миналата седмица беше препродажба на луксозен апартамент с отстъпка от 35%

Междувременно ситуацията в сектора на Източното крайбрежие също не е цветуща. В Манхатън, Ню Йорк - един от основните конкуренти на Сан Франциско по този показател - цените на наемите на апартаменти удариха 10-годишно дъно. Средната цена за жилище под наем е спаднала с 22% през ноември спрямо година по-рано до 2743 долара на месец, показват данни на Miller Samuel и брокерската агенция Douglas Elliman Real Estate. Това е най-ниското ниво на наемите в Манхатън от октомври 2010 година.