Наемите продължават да се сриват в някои от най-скъпите градове в САЩ.

С увеличаването на броя на служителите, които работят от вкъщи, и тези, които вероятно скоро ще преместят офиса си у дома, много наематели се насочват към по-достъпните райони, които същевременно могат да им предложат допълнително пространство, пише CNN.

Всичко това има сериозно отражение в Сан Франциско - вторият най-скъп град за живеене в САЩ. Там средният наем за едностаен апартамент е спаднал до 2 285 долара на месец, което е с 31% по-малко на годишна база. Средните наеми за двустайни апартаменти са спаднали с 24% до 2 873 долара на месец, а наемите за апартаментите с две спални са намалели до 3 931 долара, което е с 21% по-малко спрямо същия период на 2019 година.

"Наемателите вече имат надмощие над наемодателите в много от най-скъпите градове в страната", коментира Даниел Хейл, главен икономист на Realtor.com.

Животът в Калифорния става все по-труден

Животът в Калифорния става все по-труден

В Сан Франциско и Лос Анджелис наемът за една стая може да достигне 1500 евро

Технологичните хъбове отчитат най-големи спадове

В допълнение към Сан Франциско, много от районите с високи разходи в Калифорния например също отчитат значителен спад на наемите. Една спалня в окръг Сан Матео е станала по-евтина с 13% спрямо миналата година, а в Санта Крала спадът е с 12%. Както знаем, наемите там са изключително високи заради близостта си до Силициевата долина, където са базирани най-големите технологичните компании в света.

Освен технологичните хъбове на Западното крайбрежие, пазарите като Манхатън, Бостън, Сиатъл и Вашингтон, окръг Колумбия, също попадат сред тези с типично високи цени на наемите. Там спадовете също не са за подценяване.

През месец септември наемът за едностаен апартамент е спаднал в 36 от 100-те най-големи окръга на САЩ, в сравнение с едва шест окръга през месец март. За апартаментите с две спални наемите са се свили в 25 от 100-те най-големи окръга, спрямо 12 през март.

"Когато свободните апартаменти започват да се натрупват, много наемодатели се опитват да намалят наемите и предлагат отстъпки в опит да привлекат или запазят свиващия се приток на наематели", допълва Хейл от Realtor.com.

Наемите скачат в близките райони

Докато наемателите започват да търсят по-достъпни райони, където могат да намерят по-големи апартаменти на по-ниски цени, това увеличава наемите на вторичните пазари, коментира още анализаторът.

Наемите в Манхатън удариха 7-годишно дъно

В една от най-скъпите части в Ню Йорк наемите не са били толкова ниски от 2013-а

Средният наем падна с 11% до 3036 долара

"Бъдещето на наемите в много от тези градове ще зависи от това дали компаниите изискват служителите да работят от офиса или ще продължат да позволяват работа от разстояние."

Например, докато наемите в Манхатън намаляват, средният наем за една спалня в Бронкс е с 9% по-висок от преди година. Наемите в Сиатъл спадат, но наемите за една спалня в близката Такома са се увеличили с 8%, а апартаментите с една спалня в Уорчестър, Масачузетс, който се намира близо до Бостън, също са нараснали с 8%.