През тази пролет Microsoft се присъедини към клуба на компаниите, минали капитализация от 1 трилион долара. Същият успех постигнаха през миналата година и други два технологични гаганта - Apple и Amazon, като производителят на iPhone малко по-късно изгуби преднината си и падна под тази граница.

В своя инфографика от онлайн платформата Comparisun правят интересен хипотетичен поглед към бъдещето. Те разглеждат колко време би отнело на другите най-богати компании да достигнат 1 трилион долара, както и на най-заможните хора в света да се превърнат в трилионери.

Изчисленията са направени като за основа е взета пазарната капитализация на 25-те най-скъпи компании, търгуващи се на борсата в Ню Йорк, както и богатството на 25-те милиардери. След това е взет средният темп на растеж на тяхната капитализация и съответно на богатството за последните пет години, като за прогнозата е използван същият темп на растеж за следващите години.

Изчисленията показват, че Google може да "настигне" Microsoft още през следващата година. Същото се отнася и за Amazon, която към момена има капитализация под 1 трилион долара.

На Facebook, която в момента има пазарна оценка от 665 милиарда долара, ще са ѝ нужни три години, за да влезе в този престижен клуб. Още една отгоре или до 2023 година това ще може да постигне империята на Уорън Бъфет Berkshire Hathway, както и Visa.

Сред най-големите компании в света повече от десетилетие ще бъде нужно на енергийния гигант Chevron, който ще може да достигне 1 трилион долара едва през 2043 година.

Снимка 444925

Как стоят нещата за най-заможните хора в света?

Въпреки че изгуби 38 милиарда долара от богатството си след развода със съпругата си Макензи Джеф Безос продължава да бъде най-богатият човек в света.

Неговото състояние се е увеличило средно с 34% за последните пет години и потенциално със същия темп на растеж той може да се окаже първият трилионер в света през 2026 година. Тогава Безос би бил 62-годишен.

Година по-късно към него би се присъединил китайският имотен магнат Хуй Ка Ян, който тогава би бил на 68 години. През 2030 година трилионер би бил и основателят на Alibaba Джак Ма.

От друга страна най-много време или повече от три десетилетия биха били нужни на създателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. Те биха се превърнали в трилионери едва през 2051 година, когато и двамата са на по 77 години.

Снимка 444924