Някои предмети от времето на СССР сега могат да бъдат продадени на колекционери за много повече от първоначалната им цена.

Основните фактори, които влияят на цената, включват: състоянието на артефакта, тиражът, рядкостта и (евентуално) историческата стойност.

Сред колекционерите на предмети от съветско време са особено популярни: електрониката, порцеланът, играчките и пощенските картички, както и фотоапарати.

РБК Life проучи сайтове, където се предлагат предмети от времето на СССР, и събра пет неща от онази епоха, които днес се продават за (твърде) големи пари.

Играчки

На уебсайта за обяви "Авито", например, за 95 000 рубли (около 1200долара) сепродава играчка - автомобил ГАЗ-12 ЗИМ, който се задвижва от гъвкава ролка.Купето на автомобила е изработено от метал.

В обявата пише, че "колекционерското състояние е пълен комплект. Всички части са на мястото си, без корозия или драскотини, надписът "ЗИМ" е върху капачките на колелата, по-често срещани с надпис "ГАЗ". Играчката е напълно оригинална, с оригинална боя и кутия."

Продадоха на аукцион в Хонконг рядка банкнота с образа на Сталин, за десетки хиляди долари

Продадоха на аукцион в Хонконг рядка банкнота с образа на Сталин, за десетки хиляди долари

Друга банкнота - от 1860 година, беше продадена още по-скъпо

Фотоапарати

РБК Life намери в онлайн магазина Fotocccp.ru фотоапарат "Хоризонт Експорт" (Horizont) произведен през 1972 г.Цената му е 25 190 рубли (около 350 долара).

"Фотоапаратите от този модел са били предназначени основно за износ и са произведени в малки партиди. Този фотоапарат прави снимки с хоризонт от 120° без изкривяване, което се получава при конвенционалните фотоапарати с широкоъгълен обектив.

Размерът на кадрите е 24х58 мм", се казва в описанието на изделието.С тази фотоапарат може да се правят и панорамни снимки.

Трите най-скъпи в света антикварни мебели и техните загадъчни истории

Трите най-скъпи в света антикварни мебели и техните загадъчни истории

Уникални шкаф, кресло и писалище достигнаха на търг зашеметяващи суми

Електроника

Електрониката от СССР също привлича интереса на колекционерите. Например компютрите. На електронния търг "Раница" се предлага компютър с първоначална цена от 55 000 рубли (около 750 долара). Това е компютърът "Электроника МС 0585 06", произведен във Воронеж.

В обявата се уточнява, че функционалността му е неизвестна, но всички компоненти са на мястото си, а самият компютър не е разглобяван.

Най-скъпият старинен шилинг, продаден на аукцион

Най-скъпият старинен шилинг, продаден на аукцион

Рядка монета с номинал от 50 пенса при онлайн търг беше продадена за сума, 310 пъти превишаваща номиналната й стойност

Порцелан

Това може да са битови порцеланови съдове или статуетки. Например скулптурата на балерината T.P. Карсавина като Зобеида в балета на Н.А. "Шехерезада" от Римски-Корсаков, се продава за 200 хиляди рубли (около 2800 долара). Статуетката е висока 24 см и е направена след 1950 година.

В описанието й е посочено, че статуетката има сертификат от "Всеруския музей на декоративното и народното изкуство", потвърждаващ автентичността й.

Пощенски картички

Анонимен продавач е пуснал за продажба в "Авито" новогодишна картичка от 1988 г. "Нова, в отлично състояние", пише в обявата. Цената й е 20 хиляди рубли (около 280 долара). В друга обява пък за новогодишна картичка от 1948 г. (вероятно не особено запазена) се искат 10 хиляди рубли (около 140 долара).

Алтернативните възможности за инвестиции - предмети на изкуството и не само

Алтернативните възможности за инвестиции - предмети на изкуството и не само

През последните 20 години, пазарът на автографи на знаменитости показва среден ръст от 10% годишно