Най-рядката американска дребна монета беше продадена на търг за 264 хиляди паунда (около 350 хил. долара), пише АП.

Британецът Уентуърт Бомонт открил случайно стотици стари монети, съхранявани в тенекиена кутия за бонбони, в семейното имение в Англия. В една от монетите експерти са разпознали перфектно запазен сребърен шилинг, сечен в Бостън през 1652 г. - една от първите монети, издадени в колониална Америка.

В старата кутия за бонбони имало и два континентални долара от 1776 г., както и бронзов медал Libertas Americana, изработен през 1781 г. в чест на Американската революция.

Най-ценната находка обаче е шилингът: до наши дни са се запазили по-малко от 40 такива монети и, като правило, те са в плачевно състояние.

По време на проведения търг за старинния шилинг, стойността му при продажбата е достигнала 350 хил. долара, с което е надхвърлила очакванията с 50 хиляди долара. А монетата е станала притежание на анонимен купувач от САЩ, който е наддавал при търга чрез интернет.

Континенталните долари пък са продадени за 80 хил. долара, а медалът е оценен при наддаването за над 17 хил. долара.

Продавачът на шилинга - Бомонт, подозира, че монетите и медалът може да са принадлежали на един от неговите американски предци, сред които е Уилям Уентуърт, един от първите заселници в Ню Хемпшир. Изглежда, по-късно един от неговите потомци се е върнал в Англия и е взел монетите със себе си.

Наскоро беше осъществена и друга куриозна продажба на дребна монета, но съвременна. Рядка монета с номинал от 50 пенса при онлайн търга на eBay беше продадена за сума, 310 пъти превишаваща номиналната й стойност (155 паунда), пише Liverpool Echo.

Монетата е издадена през 2009 г., в чест на 250-ата годишнина от откриването на Кралските ботанически градини. Тиражът на монетата е около 210 хиляди броя.

От едната страна на монетата е изобразена известната китайска пагода в Кралските ботанически градини, а на лицевата страна е образът на кралицата, както на други монети.

Уебсайтът Coin Hunter, занимаващ се с проверката на монети, оценява колекционерската стойност на посочената монета на 151-161 паунда.

По време на търга в eBay, за монетата са направени 28 оферти, така че първоначалната цена от £5,99 е нараснала значително, и в резултат монетата от 50 пенса е продадена за 155 паунда.

Кралският монетен двор описва тази монета на своя уебсайт като "една от най-търсените". "Нищо не вълнува хората (интересуващи се от нумизматика) така, както този оригинален дизайн от 2009 година. Общо 210 хиляди такива монети са пуснати в обръщение и почти всички вече се намират в частни колекции. Вероятността случайно да намерите такава монета сред дребните пари е доста малка", се казва в описанието на монетата от 50 пенса.

Освен това се пояснява, че тези които имат късмета сами случайно да намерят такива 50 пенса, трябва първо да проверят датата на монетата. Кралският монетен двор е преиздал някои монети през 2019 г., за да отбележи 50-годишнината от издаването на монетата от 50 пенса. Тази версия на монетата не се оценява така високо колкото по-ранната версия, и се продава в eBay за 70-80 паунда.

Продават колекцията с най-редки уискита на аукцион догодина

Продават колекцията с най-редки уискита на аукцион догодина

Тя включва две бутилки с цена от по 2 млн. долара всяка