Преди смъртта си през 2014 г., Ричърд Гуудинг беше собственик на най-известната колекция от уиски на света, пише Zero Hedge. Чрез години работа с дестилаторни в различни части на света, най-вече в Шотландия, и множество покупки от аукциони той е събрал 3900 бутилки от напитката, включително някои от най-редките, които могат да се открият.

Според Bloomberg само две от бутилките в нея се оценяват на повече от 2 млн. долара всяка, а в началото на следващата година цялата колекция, включваща имена като Macallan, Springbank и Bowmore, ще бъде продадена на аукцион.

Един шот от това уиски струва колкото чисто ново Porsche 911

Един шот от това уиски струва колкото чисто ново Porsche 911

Бутилка Macallan счупи рекорда и бе продадено за $1,9 милиона

Тенденцията да се продават колекции от уиски на рекордни стойности се наблюдава от няколко години. През октомври миналата година в Sothby"s беше продадена такава, състояща се от 467 бутилки, включително 60-годишно Macallan Fine & Rare, произведено през 1926 г., чиято стойност достигна 1,9 млн. долара.

Очаква се стойността на Macallan, притежаван от Гуудинг, да е още по-висока, защото едната от тях е с етикет, нарисуван от италианския поп художник Валерио Адами. От тях съществуват само около десетина в целия свят, след като една беше унищожена при земетресение в Япония през 2011 г.

Jim Beam изгуби 45 000 барела уиски на стойност стотици милиони в пожар

Jim Beam изгуби 45 000 барела уиски на стойност стотици милиони в пожар

Засегнати са складове на компанията в Кентъки

"Броят хора, които изобщо са опитвали това уиски, е изключително малък и самият факт, че две такива бутилки се появяват на един аукцион е изключително вълнуващ", написа шотландският автор и консултант по уискито Беки Паскин.

Акцент също ще са редките бутилки, създадени от вече несъществуващи дестилаторни, включително Dallas Dhu - компания от Спейсайд, която произвежда само сингъл малц уиски между 1899 и 1989 г. На аукциона ще присъстват немалко бутилки Bowmore, като се очаква цената на тези от тях, произведени през 60-те, да достигне между 12 и 17 хил. паунда. Петдесетгодишният Springbank, произведен през 1919 г., ще достигне между 180 и 220 хил. паунда.

"Мисията на Ричард беше да събере по една бутилка, която представлява всяка дестилаторна по света", коментира съпругата му Нанси Гуудинг.