Предметите на изкуството са не само скъпо украшение за дома (и офиса), но и печеливша инвестиция. Освен от живопис, инвеститорът може да се интересува от художествена фотография, скулптура, бижута - всичко, което радва окото и стойността му нараства с времето.

През 2019 г. продажбите на световния пазар на изкуство достигнаха 67,4 млрд. долара. Ако се проследи динамиката на пазара на изкуство, за последните 50 години той нараства средно с 8,8% годишно, а през 2011 г. се оказа 3 пъти по-изгоден от основния борсов индекс S&P 500, коментират анализатори от международни инвестиционна компания.

Те отбелязват, че за да инвестирате в наистина печеливш арт обект, трябва постоянно да наблюдавате пазара на изкуство, да посещавате галерии, да изучавате каталози на търгове. Инвестициите тук се изплащат за дълго време - трябва да обичате изкуството, за да се насладите на колекцията, нарастваща с годините по стойност.

Има 2 подхода за инвестиране в предмети на изкуство.

Първият е, закупуване на произведения на известни майстори. Това са "сините чипове" на арт пазара, които определено няма да поевтиняват в бъдеще, могат само да поскъпват. Световните шедьоври могат да бъдат закупени в големите аукционни къщи: Christie's, Sotheby's и Bonhams.

Но такива покупки могат да си позволят само наистина богати инвеститори: цените на картините се изчисляват в милиони долари, плюс разходите за оценка на шедьовъра, транспортиране и условия за съхранение.

Вторият подход се състои в търсене на нови "звезди" в областта на изкуството. Много по-достъпни са творенията на малко известни майстори. Те могат да бъдат закупени онлайн, директно на уебсайта на художника или дори на улична изложба. Цените на такива произведения могат да бъдат под 150 долара. Но може би с течение на времето, "майсторът" ще стане известен или определен жанр на изкуството ще стане модерен - и цените ще скочат десетократно.

Колекционерски кукли

Колекционерската стойност и съответно цената на куклите зависи от няколко фактора. Единият е материалът, от който са изработени - порцелановите кукли с естествен косъм на косите и кристални очи са по-скъпи от восъчните или гумени кукли.

Името на автора / фабриката е посочено в специална маркировка върху куклата и това е от (голямо) значение.

А колкото по-малък е тиражът, толкова по-скъпа е куклата. Тиражът е деклариран в "куклено удостоверение" - един вид "паспорт". Там също са посочени името на произведението, името на автора, размерът на куклата, годината на нейното създаване и материалът на изработката.

От антикварните кукли се ценят много произведенията на немската фабрика Kammer und Reinhard и френските Jumeau, Bru, Steiner и Rohmer, посочват експерти.

От съвременните кукли се ценят произведенията на вече известни автори, като те са изложени във водещи салони за кукли и са публикувани в професионални издания. Списъци с големи имена на пазара на кукли могат да бъдат намерени в уебсайтовете на галериите - когато избирате такъв автор, бъдете готови да "застанете на опашка" за изработена от него кукла.

Автографи на знаменитости

През последните 20 години, пазарът на автографи на знаменитости показва среден ръст от 10% годишно. Неговата динамика може да бъде проследена от индекса PFC40 (това е портфолио от автографи на 40 световни знаменитости).

Феновете получават подписи на своите идоли на концерти или молят да им бъдат изпратени по пощата, а инвеститорите ги купуват от Avito, eBay и специализирани търгове. Покупката трябва да бъде проверена за автентичност - на сериозни чуждестранни сайтове автографите вече се продават със сертификат.

Цената на автографа зависи на първо място от личността на подписващия - колко известен е (бил) и каква роля е изиграл в историята.

"Възрастта" на автографа също е определяща за цената му - старите подписи са по-скъпи. Автографите на вече починали знаменитости се считат за по-изгодни за инвестиции, тъй като са проверени за автентичност, утвърдени са, а и броят им не нараства.

Цената на автографа зависи и от това, колко трудно е да се получи. Например, Стив Джобс беше известен с нежеланието си да се подпише "за спомен" - и сега подписаното от него списание се продава за 40 000 паунда, като има статут на най-скъпия автограф от 21-ви век (увеличение от 24% годишно от 2000 г. досега).

А Бил Гейтс придоби стар ръкопис на Леонардо да Винчи за 30,8 милиона долара - и това е абсолютен рекорд на пазара на автографи.

И така, инвестиционни експерти обобщават:

1.Алтернативните инвестиции могат да се превърнат във ваша защита срещу нестабилността на финансовите пазари и са нетрадиционен източник на доходи.

2.За да получите добра печалба, е необходимо да сте добре запознати с инвестиционния арт обект. Печелившите инвестиции често произлизат от любими хобита.

3.Започнете с малко. За експериментиране с алтернативни инвестиции, можете да заделите 5-10% от инвестиционния си портфейл, а голямата част от средствата си за влагате в познатите финансови инструменти.

Инвестиционният съвет за 2022 година на преуспял инвеститор от компания от Fortune 500

Инвестиционният съвет за 2022 година на преуспял инвеститор от компания от Fortune 500

Финансовият пазар ще се "колебае", смята Джон Морган