В Хонконг бяха продадени на аукцион четири от най-редките исторически банкноти, емитирани за Китай или на територията на страната. Това се съобщава от CoinWorld.

Едно от най-забележителните предложения за продажба е банкнота от един юан, отпечатана върху плат от Провинциалната съветска работническо-селска банка на Съчуан-Шаанси през 1933 година. Юанът с историческа стойност беше продаден за 244,2 хиляди хонконгски долара (около 31 000 щатски долара).

На лицевата страна на банкнотата има портрет на Йосиф Сталин, под който има две изображения на сърп и чук и войници от китайската армия. На обратната страна на банкнотата също има двама китайски войници, червена звезда и надпис "един" на руски език.

Особената ценност на тази банкнота, по мнението на колекционери, се състои в това, че Сталин никога не е бил изобразяван върху хартиени пари в самия СССР.

Най-скъпият старинен шилинг, продаден на аукцион

Най-скъпият старинен шилинг, продаден на аукцион

Рядка монета с номинал от 50 пенса при онлайн търг беше продадена за сума, 310 пъти превишаваща номиналната й стойност

Освен това, за 375,7 хиляди хонконгски долара (около 48 000 щатски долара) е продадена банкнота от 50 ляна на шанхайския клон на Банката на Хиндустан, Шанхай и Япония, отпечатана през 1860 година. Отбелязва се, че банкнотата е в добро състояние. Тези банкноти са много редки и обикновено се съхраняват в колекции само във фрагментиран вид.

До над 413 хил. хонконгски долара (около $53 000) стигна наддаването за банкнота от 50 долара, отпечатана от британската компания Waterlow & Sons за Банковата корпорация на Хонконг и Шанхай. Банкнотата е датирана от 1 януари 1923 г. На лицевата й страна са изобразени бог Меркурий и Великата китайска стена, а на гърба - сградата на централата на корпорацията.

215,9 хиляди хонконгски долара (около $28 000) струваше на неназован колекционер банкнота от 100 долара, отпечатана на 1 октомври 1909 г. в САЩ, за тогавашна държавна китийска банка. На банкнотата е изобразен политика и дипломат на Цинската империя Ли Хун Джан.

Алтернативните възможности за инвестиции - предмети на изкуството и не само

Алтернативните възможности за инвестиции - предмети на изкуството и не само

През последните 20 години, пазарът на автографи на знаменитости показва среден ръст от 10% годишно