През 2018 година основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос стана толкова богат, че през някои период от изминалите почти 12 месеца той е изкарвал за минута и половина повече, отколкото обикновеното американско домакинства за цяла година и половина, пише Business Insider.

Освен това, той изкарва повече от най-нископлатените си служители - без значение дали те работят на пълен или на половин работен ден, временно или сезонно - изкарват за две години и 11 месеца.

В края на 2018 година богатството на главния изпълнителен директор на Amazon доближава $132 милиарда. Безос е 1,5 пъти по-богат от втория в класацията - съоснователят на Microsoft Бил Гейтс.

Основната заплата на Безос е умерените $81 840. Общата му компенсация обаче достига $1 681 840. Но богатството му се дължи в най-голяма степен на дела от 16 процента в Amazon, който той притежава. Само акциите му в интернет гиганта се оценяват на около $125 милиарда днес.

Безос: Amazon ще фалира някой ден

Безос: Amazon ще фалира някой ден

Компанията трябва да се фокусира върху клиентите, вместо да се притеснява за себе си

Ако сравним богатството на Безос, включително и активите му, със заплатите на неговите служители, в един момент той е изкарвал повече пари за 10 секунди, отколкото половината от наетите в Amazon за цялата 2017 година.

През май т.г. компанията публикува медианната заплата на служителите заради нови правила, наложени от Комисията по ценните книжа и борсите. Според документите, за 2017 година тя е била $28 446.

След като Amazon публикува числата, Безос обяви повишение на минималната заплата в компанията до $15 на час от 1 ноември т.г. Ще минат още няколко месеца преди да разберем каква е била средната заплата през 2018 година, тъй като компанията е длъжна да публикува данните само един път годишно. Но знаем, че най-нископлатените служители ще получават по $15 на час. Ако те работят по 40 часа на седмица 52 седмици в годината, това означава, че те ще получат $30 000 за година.

Джеф Безос трябва да харчи по $28 милиона на ден, за да не става по-богат

Джеф Безос трябва да харчи по $28 милиона на ден, за да не става по-богат

Изчислението за най-богатия човек на Земята от 1982 г. насам е на изданието Atlantic

На 4 септември, когато богатството на Безос достигна връх от $168 милиарда, на него му е отнело минута да изкара $160 000 - или минималната заплата за почти пет години и половина. А на 2 януари, когато богатството му бе най-малко, той е изкарвал по $67 790 за минута - сума, която служителите ще успеят да изкарат за повече от две години.

Медианният доход на американското домакинство в САЩ е $60 336 за година, по официални данни. Това означава, че Безос изкарва повече за минута, отколкото домакинството за почти 1,5 години.

Как Джеф Безос отведе Amazon до върха

Как Джеф Безос отведе Amazon до върха

Пътят на 54-годишният милиардер