Само дни преди Amazon да обяви големите победили при избора на място за втора централа, главният изпълнителен директор Джеф Безос трябваше да отговори на различно, но свързано притеснение сред служителите: накъде се запътва компанията, пише CNBC.

По време на срещата миналия четвъртък в Сиатъл служител пита Безос заз бъдещето на Amazon. И по-специално, питащият иска да знае какви уроци е научил Безос от скорошния фалит на Sears и други големи ритейлъри.

"Amazon не е твърде голяма, за да не може да се провали", заявил Безос. "Всъщност, предвиждам, че някой ден Amazon ще се срине. Amazon ще фалира. Ако погледнем големите компании, техният живот обикновено е около малко над 30 години, не над 100".

Кои са най-старите компании в света?

Кои са най-старите компании в света?

Първа в класацията е японската Kongō Gumi, основана през 578 г.

Ключът към отлагането на този неизбежен момент, казва още Безос, е компанията да се концентрира върху клиентите и да избягва да се притеснява за себе си. "Ако започнем да се фокусираме върху себе си, вместо върху нашите клиенти, това ще е началото на края. Трябва да се опитаме да отложим този ден с възможно най-много".

Коментарът на Безос идва на фона на безпрецедентния успех на Amazon при основния ѝ бизнес, както и продължаващия впечатляващ ръст при облачните услуги.

Но някои служители изразяват притеснение относно темпа на експанзия. Броят на работещите за гиганта се е увеличил 20 пъти през последните 8 години до над 600 000 служители.

Компанията си навлече гнева на президента Доналд Тръмп, който атакува персонално Безос - може би и заради The Washington Post, който основателят и CEO на Amazon притежава.Но по-голямата причина, заради която Amazon трябва да се притеснява от изпълнителната власт, е размерът ѝ. Безос не за първи път посочва, че интернет гигантите на днешната ера трябва да бъдат по-строго регулирани заради пазарния си дял и влияние.

Очаква се през тази година Amazon да отговаря за 48 процента от всички интернет продажби в САЩ. Облачната ѝ услуга също е лидер с около 34 процента от американския пазар.

В отговор на въпроса на служителя за дълголетието на компанията, Безос посочва и друг интересен факт: "Повечето от компаниите, които оцеляват по няколко стотици години са пивоварни. Много е интересно - и не съм сигурен какво казва това за обществото".

Защо в Русия няма Amazon?

Защо в Русия няма Amazon?

В страната липсват големи международни онлайн търговци