Стартъп за електрически въздушни таксита "произведе" първия милиардер в сектора. Това е основателят и изпълнителен директор на Joby Aviation Джо Бен Бевирт.

Акциите на компанията му са се покачили с 5,8% във вторник, (10,90 долара). Пазарната капитализация на компанията 6,8 милиарда долара, а богатството на Бевит нарасна до 1,08 милиарда долара.

От 2009 г. насам компанията разработва летящо такси, което може да излита и каца вертикално като хеликоптер в града.

По думите на изпълнителния директор на компанията идеята за летящо такси го е споходила още докато е бил ученик, а осъществяването й се случва след близо 30 години.

Joby Aviation е провел повече от 1000 дистанционно пилотирани тестови полета с прототипи на своите петместни самолети, задвижвани от батерии, а миналия месец компанията обяви, че е нейн самолет е прелетял 240 километра с едно зареждане. Това е максималният обхват, който компанията се стреми да постигне до момента.

Joby Aviation обаче е изправена пред сериозни предизвикателства. Компанията трябва да докаже безопасността на самолета пред Федералната Авиационна администрация на САЩ. Компанията се надява да получи сертификат през 2023 г.