През последните шест десетилетия Отри Стивънс е бил на почти всяка една длъжност, която може да си представим, че съществува в петролната индустрия - от шофьор на камион до работник на сондаж и инженер.

Явно усилената работа си е струвала, защото сега той е готов да сложи короната на най-богатия петролен магнат в Америка, разказва Fortune.

Тексаската компания Diamondback Energy ще купи Endeavour Energy Resources LP на веригата инвестиционни банки Stephens за 26 милиарда долара и акции. Продажбата ще издигне Стивънс до 64-то място от 130-то в Bloomberg Billionaires Index - индекса на най-богатите хора в света, което ще го направи най-богатият бизнесмен, който се занимава с нефтен сондаж в страната с нетна стойност от 25,9 милиарда долара, въз основа на текущата цена на акциите на Diamondback.

Продажбата на Endeavour се очаква да приключи през четвъртото тримесечие. Сделката слага край на годиниспекулации за това кой би могъл да купи Endeavor, един от последните останали близки производители в богатия на шисти Пермски регион.

Състояние с такъв размер би надхвърлило богатството на американския бизнес магнат в петролния и газовия бизнес Харолд Хам от Continental Resources с 15,4 милиарда долара, както и от бизнесмена Джеф Хилдебранд от Hilcorp Energy със състояние от 17 милиарда долара. Засега Чарлз и Джулия Кох, собствениците на конгломерата Koch Industries, са по-богати, въпреки че петролът представлява само част от диверсифицираното им състояние.

Пазарите на петрол не се движат и цените са заседнали. Въпреки това търговците наливат пари в пазар, който не върви

Пазарите на петрол не се движат и цените са заседнали. Въпреки това търговците наливат пари в пазар, който не върви

В момента суровият петрол WTI се търгува за 73,4 долара за барел

Кой е Стивънс?

Син на фермери, отглеждащи фъстъци и пъпеши, Стивънс основава базираната в Мидланд, Тексас компания през 1979 г., след като работи за Humble Oil, сега част от Exxon Mobil Corp. Той работи в Инженерния корпус на армията и банка в Мидланд като оценител на нефт и газ. Днес той е на 85 години.

Първоначално неговият бизнес се фокусира върху предоставянето на инженерна помощ, след това включва превози с камиони. Той купува права за сондиране в Тексас, като първите са за Перм, малко след като напуска банката и продължава дори когато производството спадна през 80-те и 90-те години, когато големите петролни компании напуснаха сектора и търсиха по-доходоносни варианти за бизнес.

Това, което му помогна да оцелее във финансовата криза е, че не използва дълг за да придобие права за сондиране. Кризата от 2008 г., която смаза търсенето на петрол и доведе до фалит някои американски оператори, беше запомняща се. Стивънс беше принуден да затвори почти всичките си съоръжения. Стратегията се изплати, когато скоро след това петролът скочи до над 100 долара за барел.

5 милиона барела руски петрол, които пътуват към Индия, така и не пристигнаха

5 милиона барела руски петрол, които пътуват към Индия, така и не пристигнаха

Суровият петрол трябваше да пристигне през последните четири седмици

Напредъкът на хоризонталното сондиране и хидравличното разбиване революционизира съдбата на петролната индустрия в САЩ и малцина имат по-добра възможност от Стивънс да се възползват от нея В крайна сметка той събра права за сондиране на 344 000 акра, около 400 пъти по-големи от Сентрал Парк, в сърцевината на Пермския басейн.

Постепенно Големите компании се завърнаха в Permian през 2010 г. и местните нефтени сондажи се увеличиха. Нараснаха и спекулациите кога Стивънс ще продаде или ще направи Endeavour публична. Въпреки предложенията на банкери и потенциални купувачи, той не се съгласи, предпочитайки сам да развива производството. Endeavor се превърна в "перлата в короната на частните компании в Пермския басейн", коментира Джон Фрийман от Raymond James Financial.

След сливането Стивънс и семейството му, което е единствен акционер на Endeavour, ще притежават малко под 40% от компанията. Дъщерята на Стивънс - Линдал Грет е адвокат, е заместник-председател на борда на Endeavour.

Стивънс десетилетия наред контролира Endeavour,но въпреки това не се присъедини към борда на директорите на Diamondback. Той се доверява на Ланс Робъртсън и Чък Мелой - настоящ и предишен изпълнителен директор на Endeavour - които ще се присъединят към борда на Diamondback.

В Endeavour работят 1200 души и гарантирането, че няма съкращения е важно за основателя, както и запазването на компанията в Мидланд.