Пазарите на петрол не се движат и цените са заседнали в малки граници, но въпреки това търговците наливат пари в петролни деривати. Отвореният интерес към основните петролни фючърсни договори се повиши до най-високото си ниво от март 2022 г., по данни на Bloomberg. Тази година са добавени около 660 милиона барела петролни деривати.

В момента суровият петрол WTI се търгува за 73,4 долара за барел, което е по-ниско от най-високата му стойност от около 78 долара за барел през последните два месеца. Междувременно суровият сорт Brent е 78,8 долара за барел, като пика беше от 83 долара.

По-голямото от средното увеличение на петрола в портфейлите на търговците може да се дължи на това, че търговците обичат да се намесват, когато цените са слаби. Един анализатор от PVM Oil Associates каза, че е "изкушаващо да се достигне дъното", отбелязва Bloomberg.

Въпреки хаоса в Червено море, който заплашваше да възпрепятства глобалните доставки на енергия, цените на петрола всъщност паднаха по-ниско пиковете си през 2023 г. през септември. Една от причините е закъсалата икономика на Китай и въпросите около добива на ОПЕК, които смъкнаха цените надолу. Някои анализатори смятат, че напрежението в Червено море всъщност създава дъно под цените, което им пречи да паднат по-ниско.

Петролният бум в САЩ пък наводни пазарите с петрол миналата година, което също оказва влияние на цените.

Пазари скоро могат да се обърнат наопаки, смята изпълнителният директор на Occidental Petroleum. Вики Холуб заяви, че докато свръхпредлагането на петрол задържа цените, недостигът на суров петрол вероятно ще бъде пазарната тема през следващите години.