След като през април завърши най-скъпият развод в света между Макензи и Джеф Безос, състоянието на бившата съпруга на основателя на Amazon стигна до 36,6 милиарда долара.

Спечеленото от развода превърна Макензи в един от най-богатите хора в света, сред които преобладават мъжете. Понастоящем тя се нарежда на 22-ро място в тази класация. Само три жени я изпреварват - Франсоаз Бетанкур Майърс, президент на козметичната компания L`Oreal, Алис Уолтън - наследница на империята на Walmart и Жаклин Марс - наследница на компанията за шоколадови изделия Mars.

Интересното в случая на Макензи е, че рядко толкова пари се озовават в ръцете на жена, а тя вече е разпределила част от тях за сериозни каузи, пише Fortune. През тази година милиардерите в света са били 2153, като едва 244 от тях са жени. От този малък брой само ¼ са спечелили богатството си сами.

Жените обаче са много по-заинтересовани от социални каузи за разлика от мъжете. Управлявайки богатството си, дамите го инвестират в устойчиви проекти и постигат по-голямо влияние, което е сред основните причини, за да се занимават с благотворителна дейност.

Макензи Безос - бившата сервитьорка, която стана четвъртата най-богата жена в света

Макензи Безос - бившата сервитьорка, която стана четвъртата най-богата жена в света

Историята на успешната американска писателка и вече бивша съпруга на Джеф Безос

През април Макензи Безос не даде информация какво смята да прави с парите си. Тя заяви, че ще върне на бившия си съпруг своя дял от Washington Post, Blue Origin и 75% от общата собственост над Amazon. Тази седмица Макензи се присъедини към благотворителната организация на Уорън Бъфет и Бил Гейтс - Giving Pledge. Членуващите в нея се задължават да изхарчат поне половината от богатството си за каузи.

"Без значение активите, които съм придобила, имам непропорционално количество пари, което да споделя. Отношението ми към филантропията ще продължи да бъде много внимателно. Ще отнеме доста време и усилия, но няма да чакам и ще продължавам така, докато сейфът не се изпразни", заяви Макензи в писмо, подкрепящо организацията.

Уорън Бъфет и Бил Гетйс основават Giving Pledge през 2010 година и канят богати личности да се присъединяват ежегодно.. Макензи Безос е един от новите 18 последователи през 2019 година, с чието присъединяване, броят на филантропите в Giving Pledge, стана 203. Понастоящем най-богатият човек в света и бивш съпруг на Макензи - Джеф Безос отсъства от списъка на членовете.