Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск изпревари Уорън Бъфет и стана седмият най-богат човек в света. Богатството му се покачи с над $6 млрд. в петък след 10,8% ръст на цената на акциите на автомобилния производител до рекордните $1 544. Пазарната капитализация вече е впечатляващите $286,5 млрд.

Мъск притежава 20,8% от акциите на Tesla, като така неговият дял е оценяван на малко под $60 млрд. Ексцентричният милиардер е мажоритарен собственик и на още две други компании - SpaceX и The Boring Company. Богаството на Бъфет намаля миналата седмица, след като дари акции за почти $3 млрд. на няколко фондации.Акциите на Tesla поскъпнаха с над 500% през последните 12 месеца и компанията днес е най-скъпата автомобилна компания в света.

Как Мъск забогатя даже и от това, че го глобиха с $40 милиона

Как Мъск забогатя даже и от това, че го глобиха с $40 милиона

Сагата между предприемача и Комисията по ценните книжа и борсите продължава с нова победа за собственика на Tesla

Ще стане ли Мъск най-богатият човек в света?

49-годишният милиардер може и да стане най-богатият човек в света - позиция, на която днес стои главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. През 2018 г. Мъск се договори с Tesla за щедър пакет бонуси, обвързан с редица показатели на компанията, включително цената на акциите. Ако изпълни всичко, записано в плана, той ще получи 20,3 млн. акции от компанията.

През май Мъск получи първото плащане - акции на стойност $1,8 млрд. При тогавашните цени и разходи за упражняване на опциите, бонусът бе в размер на $775 млн. Сега Tesla се подготвя да направи и втори транш на същата стойност.

На 28 май бе постигната първата цел - пазарната капитализация на Tesla се задържа на средно $100 млрд. за шест месеца. Втората цел - пазарната оценка да се задържи над $150 млрд. за същия период.

Мъск: милиардерът без пукнат грош

Мъск: милиардерът без пукнат грош

Личното му финансово състояние създава риск и за Tesla

От 28 май насам акциите поскъпнаха с над 70%, като така за последните 6 месеца средната пазарна капитализация е $138,6 млрд. Целта е много по-лесна за постигане, отколкото изглежда - просто акциите на Tesla трябва да останат на това ниво през следващите две седмици.

Мъск още не се е възползвал от възможността да придобие първия пакет акции, което не е необичайно - мениджърите обикновено го правят, когато опциите са на път да изтекат, или когато са решили да продават.

Третият пакет акции Мъск ще получи, ако Tesla се задържи на над $200 млрд. и достигне следващото ниво от оперативни цели за четири поредни тримесечия: приходи от над $30 млрд. или $3 млрд. печалба преди данъци.

През февруари компанията изрази увереност, че ще достигне тези цели, въпреки че Covid-19 временно спря производството и ограничи продажбите.

Акциите на Tesla поставиха антирекорд: почти $20 млрд. залагат на крах

Акциите на Tesla поставиха антирекорд: почти $20 млрд. залагат на крах

Пазарната капитализация на компанията се покачи с 224% от началото на годината