Ексцентричният предприемач Илън Мъск е на прага да получи бонус в акции, който ще го направи по-богат с $1 млрд. - поне на хартия. Той обаче направи изненадващо съобщение в началото на месеца: "Продавам почти всички мои вещи", написа той. "Няма да имам къща".

Оттогава Мъск пусна за продажба три от имотите си в Калифорния на обща цена $75 млн. И заяви пред The Wall Street Journal, че ще продаде и четири къщи с Лос Анджелис. След като ги продаде, казва той, не е ясно къде ще живее, но "вероятно ще наеме малка къща някъде".

Решението на Мъск подновява интереса към личното му състояние - мултимилиардер, който през последните години твърдеше, че няма ликвидни средства, според собствените му свидетелства пред съда.

Делът му в Tesla, SpaceX и други струват около $40 млрд. И все пак той трябва да взима заеми, понякога големи, за да плаща за начина си на живот и бизнес инвестициите си, без да продава акции, които му помагат да запази контрол над компаниите, които управлява. Около половината от неговия дял в Tesla е гаранция за заеми, сочат данни от 28 април. Той трябва да запази дял от около 20%, за да има контрол над производителя на електромобили.

От самата Tesla Мъск не получава заплата. Компенсацията му обаче включва акции на потенциална стойност над $50 млрд., ако компанията достигне определени цели до 2028 г. Наскоро той покри изискванията за първия от 12 транша, тъй като стойността на Tesla остана над $100 млрд. За да си осигури тези 1,69 млн. акции, които струват над $1 млрд., той ще се нуждае от около $592 млн., за да упражни възможността да ги придобие.

Пред изданието Мъск казва, че не продава имотите си, защото се нуждае от пари. "Опитвам да се направя живота си възможно най-прост и затова ще задържа само нещата, които имат сантиментална стойност".

Личните му финанси са важни за инвеститорите в Tesla, тъй като тегленето на заем срещу акции създава огромен риск. Ако цената им падне под определено ниво, финансовите институции могат да си поискат парите, освен ако Мъск не може да покрие разликата. Опасенията са, че това може да го накара да продаде голям брой акции в Tesla. А това ще потопи още повече стойността им.

Инвеститорите, които залагат, че акциите на компанията са твърде скъпи и ще поевтинеят, трескаво искат да разберат кога Мъск ще трябва да продаде част от тях. Те очакват, че подобен ход ще бъде тежък удар върху компанията. Самата Tesla предупреждава за подобен риск в официални документи, за последно през февруари.

За момента подобни притеснения са хипотетични. Само от началото на годината акциите поскъпнаха с почти 100%, а анализатори очакват, че компанията ще постигне първата си годишна печалба през 2020 г.

Макар че е готов да продаде именията си, Мъск не иска да продава акции. И дори купува нови. Това е и отчасти причината да няма пари. За разлика от основателите на Facebook и Google, Tesla няма различен клас акции, които дават на Мъск повече гласове на общото събрание. Така той трябва да разчита на дела си от около 20%, за да може да налага вето на всяко решение, което не му харесва.

Мъск никога не е споделял условията на личните си заеми. Но към края на април той е предоставил като гаранция 54% от акциите си в Tesla, а стойността им е около $15 млрд. Година по-рано делът бе 40%. Не се знае дали той е направил същото с акциите си в SpaceX, която не е публична компания. Но свидетелства пред съда посочват, че в миналото го е правил. Според официални документи, Мъск дължи $548 млн. на Morgan Stanley, Goldman Sachs и Bank of America - банки, които работят и с Tesla. Възможно е той да има кредити и към други институции.

Преди Tesla да излезе на борсата, Мъск заяви пред съдия по време на първия си развод, че няма пари и е трябвало да заема такива от приятели. Тогава той каза, че богатството му е свързано с компаниите му и няма други инвестиции, които да може да продаде. "Преди четири месеца останах съвсем без пари", заяви тогава той.

Темата бе повдигната отново миналата година по време на дело, заведено от мъж, участвал в спасяването на тайландски отбор по футбол от наводнена пещера, който Мъск нарече "педофил". По време на делото милиардерът заяви, че е "финансово неликвиден".

Според програмата за компенсация от Tesla Мъск има два варианта да придобие новите акции. Единият е да плати $350,02 за всяка акция, която вчера се търгуваше срещу $827,60. Другата е упражни правото си на придобиване, като едновременно продава акции, за да плати цената и свързаните данъци. Вторият вариант не изисква той да има кеш, но ще го остави с по-малко акции.