Богати наследници, част от големи династии, наследяване на семеен бизнес - голяма част от милиардерите по света държат богатството си на наследство. Някои умеят да го управляват, други не - все пак дори не са се постарали да го заслужава в някои случаи. По-интересни са онези, които са стартирали от нулата, излезли от нищото обикновени хора с амбиции, които в крайна сметка постигат. Ще ви разкажем историите на най-интересните сред тях.

1. Опра Уинфри

Опра Уинфри е една от първите жени милиардери в американската история. Това е много трудно,особено за чернокожа жена, израснала в Юга през 50-те години. Известната водеща на токшоу и медиен магнат е родена в бедност в Мисисипи. След поредица от трагични събития, Опра се премести в Нешвил. Оттам тя става отличник и печели стипендия за държавния университет в Тенеси.

Уинфри стана първата чернокожа водеща на новините в WLAC-TV в Нашвил. По-късно се премести в Чикаго през 1984 г., за да бъде водещ на ниско рейтингово половинчасово сутрешно токшоу. В рамките на месеци популярността на шоуто нараства и става феномен в Чикаго. По-късно името на шоуто е променено на Шоуто на Опра Уинфри. Оттогава Опра разшири своята медийна империя и включи филми, телевизионна мрежа и списания. Нейното нетно състояние към 2022 г. е 2,5 милиарда долара.

2. Франсоа Пино

Франсоа Пино е смятан за краля търговията с луксозни стоки на дребно, но издигането му от бедността до известност не е лесно. В гимназията Пино търпи много подигравки от съучениците си, че е беден, че решава да спре да да ходи. Пино е свикнал да помага на баща си, който работил в дърводобивната/дървопреработвателната промишленост. По-късно обаче се ориентира към бизнеса с мода. Холдинговата му компания Artemis S.A. сега притежава обувки Converse и куфарите Samsonite, както и други. Пино притежава една от най-големите колекции от съвременно изкуство в света и се смята за един от най-богатите хора във Франция.

3. Алек Горс

Алек Горс е милиардер и основател на Gores Group. Това е частна инвестиционна фирма, специализирана в придобиването и партньорството развиващи се предприятия. Компанията е основана през 1987 г. от нейния главен изпълнителен директор. Той е със смесен произход с баща грък и майка ливанка и е роден през 1953 г. в Назарет. През 1968 г. семейството се премества в Мичиган само с 40 долара и два куфара. Още на следващия ден той започва да работи в магазина на чичо си, като опакова хранителни стоки за 25 цента на час.

Скоро след завършването на колежа, Горес получава работа в General Motors. В рамките на шест месеца той напуска, след като осъзнава, че работата в голяма корпорация не е за него. Той започва собствен бизнес за закупуване и разпространение на компютри. До 1986 г. в компанията работят над 200 души и е придобита от CONTEL за приблизително 2 милиона долара. В крайна сметка той основава The Gores Group, частна инвестиционна компания през 1987 г. и оттогава е придобил или инвестирал в над 130 компании.

4. Ралф Лорън

Ралф Лорън е роден в Бронкс в семейството имигранти. След като завършва гимназия, той се записва в колежа Барух, но по-късно отпада от там. Ралф се присъединява към армията. Скоро след това започва работа като чиновник в Brooks Brothers, по-късно като продавач-консултант в компания за вратовръзки. Тогава Лорън създава първата си вратовръзка, което е отхвърлена от ръководството. Малко след това започва сам да прави вратовръзки - прави ги от парцали и започва да ги продава на малки магазинчета в Ню Йорк. През 1967 г. отваря първия си магазин за вратовръзки и продава вратовръзките си под етикета Polo. Почти 50 години по-късно дрехите му са световно известни. Към 2022 г. Ралф Лорън има приблизително метно богатство от 6,6 милиарда долара.

5. До Уон Чанг

До Уон Чанг е роден и израснал в Южна Корея. Той се премества в Съединените щати през 1981 г. със съпругата си Джин Сук Чанг. Тяхната история е типичен пример за американската мечта, подобена на филм от Холивуд. До Уон Чанг е работил като служител на бензиностанция и портиер, преди да отвори първия си магазин за дрехи през 1984 г., използвайки спестяванията им от 11 000 долара. Името на магазина е Fashion 21. До 2013 г. световноизвестната марка за дрехи днес Forever 21 е международна компания с над 480 магазина и приходи от $3,7 милиарда. Има и магазини в България. Семейният бизнес по-късно е продаден на консорциум от оператори на молове.

6. Джон Пол ДеДжориа

Той е е американски предприемач, милиардер и филантроп, съоснователят на линията продукти за коса Paul Mitchell, The Patrón Spirits Company и милиардер, е израснал в приемен дом едва на девет години започва да продава коледни картички и вестници, за да издържа себе си и семейството си. Бедността допълнително го мотивира да стане това, което е сега. След като работи като портиер и продава козметика от врата на врата, докато живее в колата си, Джон започва да основава  и развива бизнес за милиарди долари. Нетното му състояние сега е 4 милиарда долара.