Години наред петте най-богати хора в света съставляваха група, доминирана от американци, европейци, а понякога и мексиканци.

Това обаче се промени след като индийският багаташ Мукеш Амбани изпревари Стив Балмър, за да стане петият най-богат човек на планетата, с нетно богатство на стойност от 77,4 милиарда долара, предава Bloomberg.

Скокът в класирането е последното постижение за 63-годишния милиардер Амбани, чието богатство набъбна с 18,8 милиарда долара от началото на годината.

Собственикът на на Reliance Industries се качи с девет места в индекса на Bloomberg Billionaires от януари досега, тъй като акциите на неговия конгломерат се повишиха с цели 135% от най-ниското си ниво през март. Сред последните инвестиции в компанията са тези от Facebook, Silver Lake и BP Plc.

Мукеш Амбани стана шестият най-богат човек в света

Най-заможният азиатец стана шести по богатство в света, изпреварвайки основателите на Google

Той управлява активи за над 72 милиарда долара

Амбани влезе в групата на 10-те най-богати хора евда миналия месец. Преди две седмици той изпревари Уорън Бъфет, който се се нарежда на 7-о място. Той изпревари Илон Мъск и основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж само дни по-късно.

Вторият най-богат азиатец в света е съоснователят на Tencent Holdings Пони Ма, който в момента е на 18-о място. Тази година милиардерите от региона изпревариха тези от други места, с изключение на Австралия и Нова Зеландия, според индекса Bloomberg - класация на 500-те най-богати хора в света. Най-заможните азиатски магнати увеличиха колективното си богатство с 18% в сравнение с печалбите от 7% за милиардерите в САЩ и Канада.

Въпреки че възходът на Амбани е забележителен, основателя на Amazon Джеф Безос надмина всички представи за забогатяване по време на криза, като богатството му е набъбнало най-много през тази година, с 62,7 милиарда долара.

11 умопомрачителни факта, които показват колко богат е наистина най-богатият човек в Азия

11 умопомрачителни факта, които показват колко богат е наистина най-богатият човек в Азия

Мукеш Амбани е първият азиатски представител в топ 10 на най-богатите хора в света