Дъщерята на бившия анголски президент Жозе Едуардо душ Сантуш - Изабел душ Сантуш е със замразени активи на стойност 734 милиона долара. Причината е съдебен спор с телекомуникационната компания Unitel SA.

Сантуш и нейната холдингова компания Unitel International Holdings BV бяха съдени от Unitel за неизпълнение на заеми на стойност около 325 милиона евро и 44 милиона долара за финансиране на интересите на UIH в телекомуникационни компании. Двете компании нямат преки корпоративни връзки въпреки сходните имена, пише Bloomberg.

Съдия от Великобритания постанови, че Unitel е спечелил и са замразени активи, като това включва имотите на Сантуш в Лондон, Дубай и Монако на обща стойност над 100 милиона долара.

От Unitel твърдяха, че условията на заемите са "некомерсиални" с неоправдано ниски лихвени проценти и търсени от Сантуш за нейна лична изгода. Някога най-богатата жена в Африка беше директор на Unitel до ноември 2020 г. Според съдията компанията е контролирана от анголската държава.

Как Изабел душ Сантуш, доскорошната най-богата жена в Африка, остана без нищо?

Как доскорошната най-богата жена в Африка остана без нищо?

Нейната история на успеха и провала

Сега душ Сантуш е изправена пред обвинения в корупция, след като беше обвинена, че е причинила загуби за над 5 милиарда долара на Африка по време на 38-годишното управление на баща й. Активите й в Ангола и Португалия са замразени и Интерпол издаде международна заповед за арест срещу нея. Тя отрича всякакви обвинения.

Адвокатите на душ Сантуш коментираха, че делото е политическа кампания срещу нея, заведена по искане на анголското правителство. Според тях случаят трябва да се разглежда в светлината на политическите спорове.